Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Festivalul prunelor în satul Dealu din Harghita, patria palincii

Anul acesta, avem producţie record de prune. Cea mai bună din ultimii şapte ani! Iar asta înseamnă că se va face şi multă palincă, dar şi răchie sau ţuică. În satul Dealu din Harghita, oamenii s-au adunat la Festivalul Prunelor.

de Redactia Observator

la 26.08.2018 , 23:20

Anul acesta, avem producţie record de prune. Cea mai bună din ultimii şapte ani! Iar asta înseamnă că se va face şi multă palincă, dar şi răchie sau ţuică. În satul Dealu din Harghita, oamenii s-au adunat la Festivalul Prunelor. Desigur, totul a fost udat cu palincă din belşug. Inclusiv dulciurile. Asta în vreme ce pe Valea Almăjului, la peste 400 de kilometri depărtate, oamenii pregătesc răchia pentru nunţile din toamnă.

În patria prunelor şi a palincii, cum a fost supranumit satul Dealu din Harghita, oamenii au venit călare din localităţile învecinate. 

Mâncarea fierbe molcom în cazane şi miroase îmbietor. Dintre ingredintele care-şi întrepătrund aromele, palinca este nelipsită.

Vezi și

Se fac prăjituri cu prune, dar şi gomboţi. Copiii dau şi ei o mână de ajutor. Mai ales că, după ce gomboţii sunt fierţi şi trecuţi prin pesmet, se bucură din plin de savorea lor. În plus, e vremea magiunului. Însă regina festivalului este, fireşte, palinca de prune. 

Are între 45 şi 55 de grade şi un gust unic, premiat la competiţiile internaţionale.

În Banat, din prune se face rachiul sau... răchia, o băutură ceva mai slab alcoolizată decât în Harghita. Pe Valea Almăjului, are cel mult 38 de grade. Şi cum prune sunt şi aici din belşug, oamenii au încins cazanele mai devreme anul ăsta. 

Ca să iasă răchia, prunele sunt lăsate întâi la fermentat. Aşa rezultă "comina", o pastă în care dulceaţa din fruct se transformâ în alcool etilic. Cei care au mulţi pruni, merg cu marfa la cazanul mare, din valea satului. În cazan, prunele fermentate fierb în suc propriu. Iar vaporii de alcool se condensează.

Cel mai bun rachiu este cel păstrat câţiva ani în vase din lemn, când pierde din gustul înțepător, iar culoarea lui devine galben-pai. Dar pe Valea Almăjului s-a făcut atâta răchie anul acesta, încât oamenii au şi de unde pune de o parte.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Festivalul prunelor în satul Dealu din Harghita, patria palincii