Video Festival turcesc la Iaşi. Deserturile au fost atracţia principală: "Dulciurile sunt piesele de rezistenţă"
Dacă nu au fost în Turcia vara aceasta, a venit Turcia la ei. Localnicii şi vizitatorii din Iaşi se bucură în aceste zile de pereparate culinare turceşti. Arome deosebite, farfurii colorate şi o atmosferă demnă de Istanbul. Evenimentul nu se rezumă doar la experiențe culinare. Vizitatorii au ocazia să asiste şi la spectacole culturale autentice.
Un colț din Turcia s-a mutat la Iași. Tantuni: o specialitate din carne de vită sau pui, Shuberek, pizza turcească în formă de barcă sau Șiș kebab sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale anatoliene. Ieşenii își pot face "pofta" zilele acestea în Parcul Expoziției din Copou. Preparatele sunt autentice, gătite ca la ele acasă, de turci.
Fondurile care sunt strânse din vânzarea produselor sunt redirecţionate către cazuri sociale
Iar ca meniul să fie complet, desertul este cireaşa de pe tort sau fisticul de pe baklava. Când vine vorba despre desert turcesc, gândul ne zboară imediat la tradiţionala lor baklava şi o găsim aici în multe variante: şi pe cea clasică cu fistic, dar şi cu vişine, cu ciocolată sau nucă la preţul de 8 lei pe 100 de grame. Gurmanzii au făcut ture între standuri până s-au hotărât să încerce câte puţin din toate.
"Am văzut kebab, shaorma şi bineînţeles dulciurile turceşti, care sunt piesele de rezistenţă. Am zis că o să încep cu un tur, fel principal si cu desert", spune un bărbat. Fondurile care sunt strânse din vânzarea produselor sunt redirecţionate către cazuri sociale. 150 de familii beneficiază de suport financiar din partea unei fundaţii colaboratoare.
"În acelaşi timp avem şi spectacol, dansul dervişilor în fiecare oră, după amiază şi un dans nou aici în Iaşi asukmasuck. Este un dans tradiţional foarte amuzant", a declarat organizatorul. Festivalul este deschis pentru pofticioşi până mâine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰