Antena Meniu Search
x

Video Filmul aventurii mortale de pe Jiu. Un bărbat a murit, după ce grupul venit să se distreze la rafting a căzut în apa îngheţată

Aventură mortală pe râul Jiu. Un bărbat pasionat de rafting a murit după ce barca în care se afla s-a răsturnat. O altă persoană a fost scoasă în stare de şoc din apa îngheţată. Cei doi făceau parte dintr-un grup mai mare venit să se distreze la rafting. Asta deşi meteorologii au emis avertizări de vreme rea, iar râul plin de stânci este extrem de învolburat. Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă.

de Redactia Observator

la 02.04.2022, 19:34

ISU Gorj Vezi și

Pe o vreme turbată, cu ploaie şi vânt puternic, 22 de oameni au urcat în 3 bărci şi au pornit într-o aventură pe râul Jiu. Două dintre ambarcaţiuni s-au răsturnat din cauza apei învolburate şi a curenţilor puternici. O femeie dintr-o barcă a reuşit să sune la 112. Imediat, a început o operaţiune de salvare contracronometru.

Un bărbat a murit, după ce grupul venit să se distreze la rafting a căzut în apa îngheţată

Trupul unui bărbat de 35 de ani din Sibiu a fost recuperat dintre stânci. Medicii au încercat să-l resusciteze pe marginea apei, dar nu au reuşit să-l salveze. O femeie de 35 de ani a fost scoasă din apă în stare de hipotermie şi dusă la spitalul din Petroşani. Pentru că zona este abruptă, oamenii au fost ajutaţi să iasă pe frânghii. 

col. Viorel Gâlmă, ISU Gorj: Intervenţia a fost grea având în vedere codinţiilor meteorologice şi panica organizatorilor care nu au ştiut care persoane din ce barcă sunt.

Pe acelaşi subiect

Sabin Cornoiu, şef Salvamont: Primul obiectiv a fost recuperarea persoanelor care se aflau pe celălalt versant, a fost o operaţiune riscantă pentru că pe întreaga durată a operaţiunii a plouat foarte puternic, au fost şi fulgere, a trebuit să traversăm un tunel. Au oprit circulaţia în tunel să nu avem niciun risc.

Participanţii făceau parte dintr-un club de sporturi extreme din Cluj. Acum trei zile, pe Facebook-ul asociaţiei, erau invitaţi la distracţie. 

"Cine nu-i gata, îl luăm cu lopata! Pardon, cu vâsla! Nu uitaţi să vă programaţi la tura de rafting de pe Jiu, din acest weekend. Va fi cu valuri mari şi distracţie şi mai mare!''

Doru Munteanu, ghid de rafting: Tu trebuie să analizezi debitul, există un anumit prag peste care nu te mai bagi. Dacă apa, râul, are aspect de viitură, de râu aşa vijelios, atunci nu te bagi. Pe forumurile de rafting, deja de vineri erau poze şi postări în care se arăta ce mare e apa pe Jiu.

Meteorologii au emis pentru weekend avertizare de vreme rea, averse de ploi şi vânt puternic. Potrivit surselor Observator, participanţii au luat legătura cu un instructor de rafting din Petroşani şi l-au întrebat dacă pot veni. Bărbatul i-a atenţionat că ar fi periculos şi vremea nepotrivită. Grupul era însoţit de mai mulţi instructori. Unul dintre ei are peste 20 de ani de experienţă în rafting şi este singurul din ţară certificat internaţional.

Raftingul este un sport extrem de periculos şi se recomandă practicarea lui vara, când apele sunt limpezi. În 2018, un ghid a murit tot pe Jiu după ce barca s-a lovit de stânci din cauza curenţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Filmul aventurii mortale de pe Jiu. Un bărbat a murit, după ce grupul venit să se distreze la rafting a căzut în apa îngheţată