Antena Meniu Search
x

Video Filmul exerciţiului antiterorist din România. Sute de poliţişti şi luptători Antitero au simulat atacarea unui mall de către terorişti

Terorişti la mall. Exerciţii de amploare în Capitală, Braşov şi Giurgiu! Sute de poliţişti, jandarmi, luptători ai forţelor speciale şi trupe antitero au participat la una dintre cele mai mari simulări ale unui atac terorist din ultimii ani. Doar că... pentru unele forţe exerciţiul s-a terminat încă de pe drum. Doi poliţişti au ajuns la spital cu răni uşoare după ce au făcut accident în drum spre simulare. În Bucureşti, exerciţiile au dat traficul peste cap.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 08.11.2022, 20:07

Vezi și

Unul dintre cele mai mari exerciţii antitero din ultimii ani a început cu stângul. Doi poliţişti au ajuns la spital în urma unui accident. Mergeau pe linia de tramvai, cu girofarul şi sirena pornite când un şofer care nu s-a asigurat le-a tăiat calea. Între timp, sute de colegi de-ai lor erau în parcarea mall-ului Băneasa, transformată în scena unui atentat terorist sângeros. La exerciţiu au participat şi jandarmi, luptători ai forţelor speciale dar şi trupele antitero ale SRI. Oamenii aflaţi în zonă, clienţi şi angajaţi, nu au ştiut ce se întâmplă.

În prezent, nivelul de alertă teroristă în România este precaut

Oficialii spun că astfel de simulări au loc anual şi permit testarea felului în care instituţiile cooperează. "În multe atentate teroriste din Europa şi nu numai. E vorba de atacatori singuratici, cu un proces rapid de radicalizare, care acţionează la întâmplare în zone foarte aglomerate şi care, ulterior, se retrag de la locul faptei", a declarat un ofiţer SRI. Exerciţiul a dura şase ore şi presupus utilizarea de muniție de manevră și de mijloace pirotehnice.

La ore bune de la începerea exerciţiului, perimetrul a fost restrâns şi a început cercetarea la faţa locului. Criminaliştii adună probe, sunt acolo tuburi de cartuş, bagaje abandonate - practic, sunt urmate toate procedurile care ar trebui urmate într-o situaţie reală. Scenarii similare au început simultan şi în Giurgiu şi Braşov. Într-o parcare din Poiană, Brigada Antitero a simulat o intervenţie la o maşină capcană şi un colet suspect. Trupele au folosit un robot special pentru a deschide portierele de la o distanţă sigură. Mall-ul din Băneasa, dar şi alte centre comerciale mari au devenit, în ultimii ani, ţinta favorită a celor care lansează ameninţări cu bombă la 112. În prezent, nivelul de alertă teroristă în România este precaut, ceea ce înseamnă că probabilitatea unui act terorist este scăzută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Filmul exerciţiului antiterorist din România. Sute de poliţişti şi luptători Antitero au simulat atacarea unui mall de către terorişti