Antena Meniu Search
x

Video Filmul incendiului uriaş care a distrus acoperişul Arhiepiscopiei Tomisului. Gestul iresponsabil făcut de ÎPS Teodosie în timp ce pompierii se luptau cu flăcările

Un incendiu uriaş a devastat azi noapte mansarda şi acoperişul Palatului Arhiepiscopal din Constanţa. Focul a izbucnit de la o lumânare uitată nesupravegheată, spun pompierii. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă clădirea a suferit pagube uriaşe. În timp ce Palatul Arhiepiscopal ardea sub ochii îngroziţi ai localnicilor, arhiepiscopul Tomisului oficia o slujbă religioasă la câţiva metri distanţă. Clădirea construită în 1932 e monument istoric şi nu are nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 16.10.2022, 19:47

Vezi și

Focul a izbucnit la mansarda Palatului Arhiepiscopiei. 15 oameni erau în clădire atunci. Trei călugări dormeau chiar în chiliile de sus. Când s-au aprins flăcările, monahii au încercat să stingă singuri focul. 

Eugen Tănăsescu, Arhiepiscopia Tomisului: Au văzut că într-o cameră s-a aprins o flacără, au încercat s-o izoleze. Pentru că era la mansardă, curenţii erau foarte puternici, materialele textile au înteţit focul.

N-au izbutit şi au fugit din clădire să ceară ajutor. La ora 21.52 s-a dat alarma la pompieri. Focul s-a extins însă rapid la acoperişul clădirii. Un fum dens şi înecăcios a învăluit străzile din jur, iar flăcările au putut fi văzute de la kilometri depărtare. 

''Foarte multe flăcări, la câteva minute după ce am ajuns eu turla cu crucea s-a desprins şi a căzut, a produs rumoare şi frică, panică un pic Şi apoi a continuat să cadă acoperişul.''

Pe acelaşi subiect

''Am văzut un fum alb, foarte dens, am venit din Piaţa Ovidiu efectiv alergând până aici.'' 

''Imediat s-a ridicat una dintre scări, s-a intervenit, după care cea de-a doua. Incendiul chiar părea potolit, nu se mai vedeau flăcări decât la o ferestruică de pe acoperiş, moment în care s-a rupt o bucată de acoperiş, a aprins oxigenul şi incendiul a reizbucnit foarte foarte violent.'' 

Intervenţia salvatorilor a fost îngreunată de vântul puternic. Un alt obstacol au fost stâlpii care blochează accesul maşinilor în zonă. Pompierii s-au chinuit să-i scoată ca să poată trece cu autospecialele. 

Ionuţ Rusu, viceprimarul Constanţei: Aici sunt câţiva stâlpi care sunt mobili şi au fost...probabil că n-au ştiut cum să-i scoată. 

Răzvan Parconie, ISU Dobrogea: Acoperişul este din lemn. Nu este pericol de extindere la alte clădiri. Nu există pericol de propagare.

''Bine că n-au fost victime omeneşti. Pentru asta dăm slavă lui Dumnezeu. Stricăciunile se vor vedea mâine.''

Gestul iresponsabil făcut de ÎPS Teodosie în timp ce pompierii se luptau cu flăcările

În acest timp, în Catedrala aflată la doar câţiva metri, ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie şi-a ţinut slujba în continuare şi le-a cerut enoriaşilor să se roage pentru stingerea focului. 

''Am rămas cu lumânările, Înaltul ne-a rugat pe toţi să rămânem să ne rugăm. Am rămas şi ne-am rugat, pompierii şi-au făcut datoria.'' 

ÎPS Teodosie: Veneam la slujbă şi am văzut un fum, am stat 10 minute şi am intrat la slujbă. Nu ştiam că se va întrerupe curentul. Nu am întrerupt slujba, am făcut acatistele, moliftele şi ne-am rugat să se limiteze focul şi iată s-a oprit focul. 

Reporter: Nu era un pericol pentru un enoriaşi?

ÎPS Teodosie: Cum să fie pericol?

Patru ore a luat armatei de pompieri, peste 70, să stingă focul. Din fericire Biblioteca şi arhiva instituţiei au rămas întregi. Urmele dezastrului de seara trecută sunt vizibile la lumina zilei. Bucăţi întregi din acoperiş s-au prăbuşit, iar cele două turnuri s-au desprins şi au căzut în gol de la mare înălţime. 

Prima cercetare la faţa locului a indicat că focul a izbucnit de la o lumânare lăsată nesupravegheată. Arhiepiscopul Tomisului crede altceva. 

ÎPS Teodosie: Presupun de la un scurtcircuit. 

Reporter: Pompierii spun că este vorba despre o lumânare lăsată nesupravegheată...

ÎPS Teodosie: Cine ştie? Asta e o presupunere că nu-i niciodată sigur. 

Răzvan Parconie, ISU Dobrogea: Palatul Arhiepiscopal este o construcţie ce datează încă din anul 1932. Ulterior anului 2000, a fost amenajat un spaţiu funcţional în podul construcţiei cu funcţiunea de chilii. Acesta nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu.

Palatul Arhiepiscopal nu avea sistem de detecţie a fumului, dar avea extinctoare. 

ÎPS Teodosie a declarat că imobilul avea asigurare, prin urmare vor exista bani pentru refacerea clădirii. Astăzi, la finalul slujbei din Constanţa, Arhiepiscopul Tomisului le-a mulţumit enoriaşilor pentru gânduri, pentru sprijin şi le-a transmis că se bazează pe ajutorul lor. Ancheta va dura câteva zile bune, spun poliţiştii care au deschis dosar penal pentru distrugere din culpă. Criminaliştii vor reveni zilele viitoare pentru a căuta indicii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Filmul incendiului uriaş care a distrus acoperişul Arhiepiscopiei Tomisului. Gestul iresponsabil făcut de ÎPS Teodosie în timp ce pompierii se luptau cu flăcările