Antena Meniu Search
x

Pilotul erou Florin Rotaru a avut doar o secundă la dispoziție ca să îndepărteze avionul de spectatori

"Piloţii nu mor niciodată! Ei decolează şi nu se mai întorc!" Este mesajul pe care Ministerul Apărării Naţionale l-a postat în memoria lui Florin Rotaru, pilotul care a devenit erou prin sacrificiul suprem.

Vezi și

"Piloţii nu mor niciodată! Ei decolează şi nu se mai întorc!" Este mesajul pe care Ministerul Apărării Naţionale l-a postat în memoria lui Florin Rotaru, pilotul care a devenit erou prin sacrificiul suprem.

Un zbor la câţiva metri de pământ, un viraj brusc şi o explozie devastatoare. Sunt ultimele clipe din viaţa locotenent-comandorulului Florin Rotaru. Şi primele imagini cu impactul de la Baza 86 Aeriană Borcea. Dovada că pilotul a murit ca un erou. 

Virgil Ristea - general in rezerva:

El a mai avut la dispoziţie, dat fiind inaltimea, o secunda, o secunda jumatate. Aceasta secunda putea sa o foloseasca sa catapulteze. Pe de alta parte, putea fi folosita sa redreseze avionul si sa il scoata din zona publicului. Ceea ce a si facut. 

Patru mii de oameni urmăreau showul aviatic de lângă Feteşti. Alte câteva sute treceau în acel moment pe Autostrada Soarelui, aflată în zona bazei aeriene. Pe toţi, ultima manevră a pilotului i-a salvat. 

Romeo Manciu, martor:

L-am văzut cum s-a apropiat de sol. Totul s-a petrecut în câteva fracţiuni de secundă. Mi s-a părut că a tras un pic de mansă sânga în direcţia lui de mers, publicul fiind în dreapta. După care am văzut o mare, mare explozie. 

Florin Rotaru avea peste 400 de ore de zbor. Mai mult de jumătate au fost la manşa MIG-21 Lancer.

Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale:

Am pierdut un coleg, familia a pierdut un tată, un soţ. Sunt lucuri pe care e greu să le pui în cuvinte şi să le descri, mai ales atunci când vii de la fata locului, de la locul accidentului. 

Aviatorii spun că piloţii nu mor niciodată. Doar decolează şi nu se mai întorc. Mâine de dimineaţă, la ora 8 si 15 minute, în toate garnizoanele din ţară vor avea loc ceremonii de comemorare a locotenent-comandorului Florin Rotaru. "Patrax", cum îl alintau colegii de la Baza Aeriană Fetești, ar putea fi avansat post mortem în grad la căpitan comandor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Pilotul erou Florin Rotaru a avut doar o secundă la dispoziție ca să îndepărteze avionul de spectatori