Antena Meniu Search
x

Video Focar de norovirus la colegiul din Timişoara. Cât de periculos este virusul depistat la 4 elevi, care a băgat zeci de copii în spital

Misterul îmbolnăvirii în masă la un colegiu din Timişoara a fost desluşit parţial. Un norovirus este cauza infecţiei pentru care zeci de elevi şi profesori au avut nevoie de îngrijiri medicale, unii chiar de spitalizare. Virusul care poate rezista şi câteva zile pe suprafeţe, se poate transmite rapid prin contact direct de la o persoană la alta dar şi prin consumul de apă și alimente contaminate. În acest moment, 14 copii mai sunt internaţi în spital, iar patru au fost deja confirmaţi cu norovirus. Astăzi şi mâine se fac cursuri online, iar în clădire se va face curăţenie şi igienizare generală. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 04.04.2024, 13:32

Vezi și

Direcţia de Sănătate Publică a anunţat azi de dimineaţă cauza îmbolnăvirii în masă de la colegiul din Timişoara: un focar de norovirus. Analizele au confirmat deja diagnosticul pentru patru dintre elevii bolnavi.

Cornelia Bubatu, DSP Timiș: În urma analiyelor pacientilor internati, Suspiciunea focarului de infecţie cu norovirus s-a confirmat. ancheta epidemologica este in desfasurare si unitatii de invatamant i/a fost recomandata efectuarea zilnica a triajului epidemiologic precum si intarirea masurilor igienico sanbitare

Aura Danielescu, ISJ Timiș: Este o situaţie alarmantă. Am transmis un comunicat spre toate unităţile din judeţul Timiş să fie monitorizată starea de sănătate a copiilor. 

Ce simptome au avut copiii

Pe acelaşi subiect

Primii copii au început să se simtă rău în urmă cu două nopţi. Toţi au avut aceleaşi simptome: greaţă, vărsături, dureri abdominale puternice şi diaree. Cel mai mic dintre ei are doar 11 ani. Părinţii au sunat speriaţi la 112 să ceară ajutor. După ce medicii i-au consultat, şi-au dat seama că, pe lângă aceleaşi probleme, toţi mai aveau în comun un lucru - sunt elevi la un colegiu de elită din Timișoara. De la o oră la alta, situaţia s-a agravat.

Iulia Pop, reporter Observator: 32 de elevi au avut nevoie de ajutorul medocilor de la spitalul de copii. Coplesiti de numarul mare de pacienti, unitatea sanitara a anuntat, în toiul noptii, inspectoratul pentu situaţii de urgenta. 

Între timp, la spitalul de boli infecţioase au ajuns şi profesori din liceu. Şi ei cu aceleaşi simptome. 

Violeta Bontilă, directoare: Am făcut un sondaj un număr de 21 de profesori au acuzat simptome dar nu s-au prezentat la spital şi un număr mare de copii care reclamau de acasă simptome peste 50 oricum. După ora 1 noaptea, starea mea a început să se altereze, frisoane, stări de vomă şi a trebuit să sun la 112.

Cauza îmbolnăvirilor este în continuare cercetată

După câteva ore, şi directoarea liceului a ajuns la spital pe perfuzii. Alţi 25 de elevi au mai ajuns la spital ieri, în cursul zilei. Între timp, autorităţile au intrat în alertă şi au început să caute sursa îmbolnăvirilor. 

Iulia Pop, reporter Observator: Liceul loga, unul dintre cele mai prestigioase din timişoara, are lacătul pus. inspectorii de la dsp, dar şi cei de la CBRN au verificat fiecare colţ din clădire, dar şi din curte ca să găsească o posibilă cauză. 

Cornelia Bubatu, DSP Timiș: Au fost prelevate 5 probe de apă, atât de la reţea, cât şi de la dozatoarele de apă aflate în incinta unităţii. Au mai fost prelevate 12 probe de sanitaţie.

Şcoala va fi dezinfectată

Autorităţile au verificat şi apa din dozatoarele de pe holurile şcolii ca posibilă sursă a imbolnavirilor. Zilele următoare, şcoala va fi dezinfectată şi se va face apoi curăţenie generală. 

Violeta Bontilă, directoare: În cursul zinei de mâine, o firmă acreditată va efectua o dezinfecţie în toată clădirea. O dezinfecţie cu substanţe active cu spectru larg atât virucid cât şi bactericid, prin nebulizare.

Astăzi şi mâine se fac cursuri online, iar de luni elevii se vor întoarce în la şcoală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Focar de norovirus la colegiul din Timişoara. Cât de periculos este virusul depistat la 4 elevi, care a băgat zeci de copii în spital