Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Autorităţile verifică dozatoarele de apă de la liceul cu 100 de elevi şi profesori intoxicaţi. Se ia în calcul o boală exotică

Alertă la un liceu de top din Timişoara după ce peste 100 de elevi şi profesori s-au intoxicat. După o zi şi o noapte nimeni nu ştie care e sursa îmbolnăvirilor misterioase, colegiul nu e conectat la gaze şi nu are cantină. Pompieri, inspectori sanitari şi echipaje specializate în contaminare chimcă şi biologică au fost trimişi la şcoală să verifice fiecare clasă. Se bănuieşte că sursa ar fi dozatoarele de apă. Nu este exclus însă să fie vorba de o boală exotică. Joi şi vineri se fac cursuri online.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 03.04.2024, 19:31

Vezi și

Primii copii au început să se simtă rău noaptea trecută. Toţi au avut aceleaşi simptome: greață, vărsături, dureri abdominale puternice și diaree. Cel mai mic dintre ei are doar 11 ani. Părinţii au sunat speriaţi la 112 să ceară ajutor. După ce doctorii i-au consultat, şi-au dat seama că, pe lângă aceleaşi probleme, toţi mai aveau în comun un lucru - sunt elevi la un colegiu de elită din Timișoara. De la o oră la alta, situaţia s-a agravat. 

Caz misterios la Timişoara: elevi şi profesori intoxicaţi

"32 de elevi au avut nevoie de ajutorul medicilor de la spitalul de copii. Copleşiţi de numărul mare de pacienţi, unitatea sanitară a anunţat, în toiul nopţii, Inspectoratul pentu Situaţii de Urgenţă", transmite Iulia Pop, reporter Observator.

Între timp, la spitalul de boli infecţioase au început să ajungă şi profesori din liceu. Şi ei cu aceleaşi simptome. "Am făcut un sondaj, un număr de 21 de profesori au acuzat simptome dar nu s-au prezentat la spital. Şi un număr mare de copii care reclamau de acasă simptome, peste 50 oricum. După ora 1 noaptea, starea mea a început să se altereze, frisoane, stări de vomă şi a trebuit să sun la 112", spune Violeta Bontilă, directoarea şcolii.

Pe acelaşi subiect

După câteva ore, şi directoarea a ajuns la spital pe perfuzii. "Pe mine mă doare burta. Poate de la apă", spune un elev.

Dozatorul de apă ar putea fi de vină

Autorităţile au intrat în alertă şi au început să caute sursa îmbolnăvirilor. "Liceul loga, unul dintre cele mai prestigioase din Timişoara, are lacătul pus. Inspectorii de la DSP, dar şi cei de la CBRN au verificat fiecare colţ din clădire, dar şi din curte ca să găsească o posibilă cauză", adaugă Iulia Pop, reporter Observator.

Rând pe rând au căzut toate ipotezele. "Am eliminat cred că toate ideile că ar fi plecat din şcoală. Nu ne încălzim pe gaz, nu sunt scurgeri de gaze, nu avem cantină, copiii sunt din clase diferite, nu e ca şi cum ar fi mâncat acelaşi lucru", a declarat Ileana Craşova, profesoară.

În plus, în clădire nu s-au facut dezinecţii sau deratizări în ultimele zile. "Au fost prelevate 5 probe de apă, atât de la reţea, cât şi de la dozatoarele de apă aflate în incinta unităţii. Au mai fost prelevate 12 probe de sanitaţie", a precizat Cornelia Bubatu, DSP Timiș.

Autorităţile verifică apa din dozatoarele de pe holurile şcolii ca posibilă cauză a îmbolnăvirilor. Doar că şi în acest caz sunt semne de întrebare. "Acesta este un purificator de apă pe care îl avem în şcoală, care este verificat periodic de firma care l-a instalat şi adus. Sunt copii care au băut de la acest purificator şi nu au băut de la acest purificator şi nu au dezvoltat simptome şi sunt copii care au băut şi nu au dezvoltat simptome", arată Violeta Bontilă, directoarea şcolii.

Varianta unui virus sau o boală exotică

Se ia în calcul inclusiv varianta unui virus periculos sau o boală exotică. Elevii si profesorii sunt întrebaţi despre cele mai recente călătorii. Trei elevi au fost testaţi pozitiv la norovirus. "Unul dintre cazuri a fost testat pentru norovirus. Ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre o patologire infecţioasă, posibil virală, prin mâinile murdare, alimente sau apă", spune Mihai Gafencu, Spitalul de Copii Louis Țurcani.

"Este o situaţie alarmantă. Am transmis un comunicat spre toate unităţile din judeţul Timiş să fie monitorizată starea de sănătate a copiilor", adaugă Aura Danielescu, ISJ Timiș.

Până când se lămureşte de la ce a pornit totul, joi şi vineri se fac cursuri online. Abia de luni, elevii se întorc la şcoală. Între timp, conducerea şcolii spune că se vor dezinfecta toate clasele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Autorităţile verifică dozatoarele de apă de la liceul cu 100 de elevi şi profesori intoxicaţi. Se ia în calcul o boală exotică