Antena Meniu Search
x

Video De la ce s-au intoxicat cele peste 100 de persoane de la un liceu din Timişoara. Şcoala nu are cantină şi nu e racordată la gaze

Caz deosebit de grav în Timişoara. Zeci de elevi şi profesori de la un liceu de elită au ajuns la spital cu suspiciune de intoxicație. Dintre aceştia, până acum 17 copii şi 3 adulţi au fost internaţi. Cei care au prezentat simptome sunt mult mai mulţi însă, undeva la 100 de persoane. Direcţia de Sănătate Publică a mers în această dimineaţă la şcoală pentru investigaţii. Până când se va stabili cauza intoxicării în masă, toate cursurile au fost suspendate. 

de Redactia Observator

la 03.04.2024, 14:36

Vezi și

Încă de ieri, elevii şi profesorii au început să ajungă la spital, acuzând dureri abdominale, vărsături și scaune diareice. 

Violeta Bontilă, directoare liceuluiAzi noapte în jurul orei 12 şi jumătate şi eu şi doamna adjunct am fost sunate că la spitalul Louis Ţurcanu s-au prezentat în jur de 9 copiii care avea un singur lucru în comun Colegiul Naţional. C.D. Loga.

În total aproape 100 de persoane s-au simţit rău

Până în prezent, 17 copii şi 3 adulţi au fost internaţi, însă numărul celor cu simptome asemănătoare este mult mai mare. În urma unui sondaj făcut de directoarea liceului, 86 de elevi şi 21 de profesori s-au simţit rău, dar nu toţi s-au prezentat la camera de gardă. 

Pe acelaşi subiect

Chiar şi directoarea liceului spune că a chemat salvarea azi noapte.

Violeta Bontilă, directoare liceului: Am avut nişte simptome abdominale, digestive mai neplăcute dar nu am bănuit că ar putea fi o infecţie. După ora 1 noapte, starea mea a început să se altereze, frisoane, stări de vomă şi a trebuit să sun la 112.

Nu se cunoaşte exact cauza intoxicaţiei

Atât Serviciul de Protecție Medicală CBRN cât şi DSP-ul au făcut verificări în zonă.

Sorin Ionescu, subprefect de Timiş: Echipa ISU Banat a fost azi noapte pentru a preleva probe chimice, iar echipele DSP se află şi în acest moment în şcoale pentru a preleva probe din apă, probe de toxicologie şi probe din alimente.

Cornelia Bubatu, DSP Timiş: Au fost prelevate 5 probe de apă, atât de la reţea cât şi de la dozatoarelele de apă aflate în incinta unităţii care ulterior au fost sigitale şi scoate de la consum. Au mai fost prelevate 12 probe de sanitaţie, din care 10 probe de suprafaţă şi 2 probe aero micro flor. 

Şcoala nu are cantină nici nu este racordată la gaze

Până în prezent nu se cunoaşte cauza intoxicaţiei, mai ales că unitatea de învăţământ nu este racordată la gaze, nu are cantină şi în clădire nu s-au efectuat dezinfecţii sau deratizări recente. 

Ileana Craşova, profesoară: Am eliminat cred că toate ideile că ar fi plecat din şcoală. Nu ne încălzim pe gaz, nu sunt scurgeri de gaze, nu avem cantină, copiii sunt din clase diferite, nu e ca şi cum ar fi mâncat acelaşi lucru. 

Până când se va stabili cauza intoxicării în masă, toate cursurile au fost suspendate, iar elevii au rămas acasă. 

Iulia Pop, reporter Observator: Greu de stabilit chiar şi la această oră o cauză clară a îmbolnăvirilor. Nu au venit rezultatele probelor recoltate de către reprezentanţii DSP din incinta unităţii de învăţământ, au fost acolo specialişti de la control medical, toxicologie sau radiaţii. Până acum nu avem de acolo o poziţie oficială. De la Spitalul de Copii am primit informaţii că un elev a ieşit pozitiv la un subtip de virus este vorba de norovirus şi care poate da simptome asemănătoare celor ale pacienţilor care s-au prezentat. La început s-a luat în calcul o intoxicaţie, dar prezenţa febrei la mulţi dintre elevi i-a făcut să se orienteze spre o patologie infecţoasă, posibil virală. Asta înseamnă de la mâini murdare sau de la apă, sau o boală transmise prin anumite alimente. În acest moment mai sunt 8 copii internaţi la spital, mai sunt 3 adulţi care primesc îngrijiri medicală la o altă unitate şi încă doi elevi majori la Spitalul de Boli Infecţioase. 86 de copii au prezentat în total simptome, plus 21 de profesori. Inspectoratul Judeţean Timiş a trimis o circulă tuturor directorilor din Timişoara ca în cazul în care apar simptome asemănătoare celor înregistrate la liceul Loga să contacteze de urgenţă Inspectoratul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » De la ce s-au intoxicat cele peste 100 de persoane de la un liceu din Timişoara. Şcoala nu are cantină şi nu e racordată la gaze