Antena Meniu Search
x

Video Focar de pestă porcină în Vrancea. Peste 20.000 de porci urmează să fie eutanasiaţi

Focar de pestă porcină în judeţul Vrancea! Peste 20.000 de porci urmează să fie eutanasiaţi, după ce la o crescătorie au fost depistate mai multe cazuri de pestă. Autorităţile au impus măsuri de protecţie pentru combaterea răspândirii flagelului, prin instituirea unei zone de protecţie pe o rază de 3 kilometri în jurul comunei Goleşti. Crescătorii de porci din judeţ sunt îndemnaţi să ţină închise animalele în gospodărie.

de Redactia Observator

la 26.01.2024, 09:39

Vezi și

Peste 20.000 de porci vor fi eutanasiaţi la Goleşti, în urma unui focar de pestă porcină africană (PPA) izbucnit la cea mai mare societatea comercială de creştere a suinelor din judeţ, a informat, joi, Prefectura Vrancea.

"Astăzi am convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), pentru implementarea unor măsuri concrete vizând gestionarea focarului de PPA respectiv distrugerea prin metode alternative de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de porci şi a altor materiale posibil contaminate din focarul aflat pe teritoriul localităţii Goleşti, la Societatea Premium Porc SRL - cod exploataţie RO 1748339003. Vor fi eutanasiaţi circa 20.300 porci de diferite greutăţi urmând a fi îngropaţi pe o proprietate a agentului economic respectând condiţiile de mediu, sanitar veterinare şi bineînţeles de biosecuritate", a declarat prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici.

Focar de pestă porcină în Vrancea

Potrivit autorităţilor, în urma anchetei epidemiologice, s-a instituit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri pe raza localităţilor Goleşti şi Cerdac şi s-a instituit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Slobozia Ciorăşti, Jilişte, Armeni, Oreavu, Gugeşti, Popeşti, Urecheşti, Budeşti, Valea Coteşti, Coteşti, Goleştii de Sus, Blidari, Bonţeşti, Cârligele, Câmpineanca, Vâlcele, Focşani, Mândreşti Moldova, Mândreşti Munteni, Răstoaca, Milcovul şi Gologanu.

Prefectul a făcut apel la crescătorii de suine, persoane fizice şi juridice, pentru adoptarea măsurilor de protecţie specifice şi declararea eventualelor cazuri de animale bolnave.

"Fac apel către toţi crescătorii de suine din judeţul Vrancea, agenţi economici sau particulari, ca pentru a preveni răspândirea acestei infectări precum şi eventuale pierderi financiare, să adopte următoarele măsuri de protecţie şi siguranţă veterinară: toate porcinele se vor ţine închise în proprietate fără acces la păşunat şi bălţi pentru a împiedica răspândirea bolii, în toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte din exploataţia proprie, va fi anunţat fără întârziere medicul veterinar împuternicit", a spus Halici.

Complexul de creştere a suinelor de la Goleşti este cel mai mare din judeţ ca număr de animale deţinute şi unul dintre cele mai mari din ţară. Exploataţia a mai fost afectată de PPA şi în urmă cu circa doi ani, când au fost sacrificate circa 30.000 de animale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Focar de pestă porcină în Vrancea. Peste 20.000 de porci urmează să fie eutanasiaţi