Antena Meniu Search
x

Video Formularul PLF a debusolat autoritățile române. Angajații DSP nu știu ce să facă, Bode le cere să trimită amenzile prin poștă

Document european, aplicat româneşte. Formularul de localizare a pasagerului există şi nu prea. Cei care ar trebui să-i verifice pe oamenii care intră în ţară habar n-au ce trebuie să facă şi spun că au nevoie de norme de aplicare. Ministrul de Interne îi contrazice. Iar cifrele arată că, în primele 24 de ore de la intrarea în vigoare a formularului, două din trei persoane care au intrat în ţară nu l-au completat.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 21.12.2021, 20:13

Vezi și

Legea spune că e treaba angajaţilor de la Direcţiile de Sănătate Publică să-i amendeze pe cei care nu au completat formularul la cel târziu 24 de ore de la intrarea în ţară. Doar că nu ştie nimeni ce are de făcut.

Reporter: Amenzi de când veţi începe să daţi?

Teodor Negulescu, director DSP Ilfov: Când vom avea normele metodologice, fără norme nu poţi să aplici o amendă. Nu ştiu cum vom face, nu ştim în momentul ăsta. O să dea o hotărâre la nivel naţional că nu putem unii să ia într-un fel, unii într-un fel.

Angajaţii DSP habar n-au cine a completat formularul şi cine nu şi aşteaptă lumina de la alte instituţii.

Pe acelaşi subiect

Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani: Deocamdată n-am primit nimic, încă nu sunt datele concrete, aşteptăm. Aşteptăm de la Poliţia de Frontieră alte date.

Ministrul de Interne susține că DSP nu are nevoie de norme de aplicare

Ministrul Afacerilor Interne îi contrazice însă pe directorii DSP şi spune că ei ar trebui să vadă în sistem cine a completat documentul ca apoi să trimită amenzile prin poştă.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Nu este nevoie de norme de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă. Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană, care primeşte toate informaţiile din frontieră, are acest drept de a sancţiona. Direcţia de Sănătate Publică au acces la baza de date, văd în fiecare moment cetăţenul care nu are PLF şi nu a completat acest PLF în 24 de ore şi emite automat sancţiunea, o trimite prin poştă la respectivul cetăţean, la adresă.

Peste 130.000 de persoane au completat formularul PLF, de la lansare

De când a intrat în vigoare formularul, numărul celor care au trecut frontiera a scăzut de trei ori. Iar ca să evite cozile şi aglomeraţia, reprezentanţii Aeroportului Henri Coandă au decis ca debarcarea pasagerilor sosiți de pe cursele externe să se facă doar pe ușă din faţă a aeronavei. 

De la lansarea aplicației și până marţi dimineață, peste 130.000 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Formularul PLF a debusolat autoritățile române. Angajații DSP nu știu ce să facă, Bode le cere să trimită amenzile prin poștă