Antena Meniu Search
x

Fostul ofițer MAI bănuit că a infectat cu noul coronavirus zeci de persoane a scăpat de dosarul de zădărnicirea bolilor

Nelu Lupu, fostul şef al Poliţiei Capitalei şi pacientul zero de la Spitalul Gerota, a scăpat de dosar penal. Fostul ofiţer MAI, acuzat că a infectat mai multe cadre medicale, scapă de urmărirea penală pentru zădărnicirea bolilor, după ce procurorii Parchetului General au clasat cazul. La început de pandemie, cazul lui Lupu a declanşat haosul în Capitală, după ce ar fi venit dintr-o călătorie în străinătate şi ar fi infectat întregul Spital al Ministerului de Interne. 

de Redactia Observator

la 22.07.2020, 22:04

Vezi și
  • 47 de persoane care au intrat în contact cu fostul ofițer MAI au fost confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus.

Pe 5 martie, Nelu Lupu, fostul şef al Poliţiei Capitalei, era declarat pozitiv cu SARS-COV2 după ce fusese testat întâmplător pentru coronavirus. Era internat la Spitalul Dimitrie Gerota din Capitală. 

Bărbatul de 60 de ani fusese într-o călătorie în Israel, iar până s-a internat pentru investigaţii la gastroenterologie, s-a dus la serviciu, la ADP sector 4, a împărţit flori şi mărţişoare în mall, în piaţă şi în parc, de 8 martie. 

La momentul internării a omis să spună unde a călătorit. 

A fost haos în acele zile din martie. Medicii spuneau că este pacientul zero din Spitalul Gerota, iar Institutul Național de Sănătate Publică numea Spitalul MAI cel mai mare focar din Capitală. 

Asistentă medicală, Spital Gerota: Este o isterie, a fost o isterie. A stat fiecare cum a putut, cu extraverale, cu diverse. 

Cadru medical, Spital Gerota: Am fost nedormiți nopți și zile. Noi, acolo, ne-am făcut treaba ca niște ostași pe frontul de luptă în bătaia puștii, cu piepturile goale.

A fost considerat pacientul care a închis un spital. 

Atunci, procurorii au deschis dosar penal pentru zădărnicirea bolilor. 

Zeci de medici infectaţi erau închişi la locul de muncă şi şi-au strigat drama de la ferestrele unităţii medicale.

47 de persoane cu care a intrat în contact au fost depistate pozitiv. 

Cadru medical, Spital Gerota: Noi am stat acolo zile și nopți nemâncați, nebăuți, dând rapoarte peste rapoarte. Poate de asta ne-am și îmbolnăvit atât de mulți, pe fond de suprasolicitare și de oboseală.

Alida Moise, şefa secţiei ATI de la Gerota, s-a îmbolnăvit în spital. A fost în stare foarte gravă. 

Alida Moise: E o experiență pe care a trebuit să o trăim. O să tragem toate învățămintele posibile din ea. Acea persoană e un pacient ca toți pacienții. Rigorile legii le suportă în altă parte.

Au trecut patru luni de atunci şi procurorii au decis: cazul e închis! 

Anchetatorii au stabilit că Nelu Lupu nu poate fi tras la răspundere pentru situaţia de la Gerota. Şi asta pentru că înainte de internarea lui, nici doctorii, nici vizitatorii şi nici măcar el nu au fost testaţi pentru covid 19.

Cristian Ene, avocatul lui Nelu Lupu: Domnul Lupu nu a prezentat în niciun fel un pericol epidemiologic. Într-adevăr, domnul Lupu nu s-a manifestat în vreun fel negativ și ilegal care să determine răspândirea bolilor cu caracter infecțios.

În plus, Israel nu era pe lista roşie a ţărilor cu transmitere comunitară extinsă la momentul călătoriei sale. 

Mai mult, nimeni dintre persoanele cu care a călătorit, un grup de 80 de persoane, nu a fost testat pozitiv. 

Nelu Lupu, pacient: Vreau ca primii cu care discut aceste aspecte să fie anchetatorii din dosar. 

Cristian Ene, avocatul lui Nelu Lupu: Este o decizie normală pe care o și așteptam de atâta timp. Domnia sa a crezut în nevinovăția sa sub aspectele prezentate în spațiul public.

Fostul ofiţer MAI Nelu Lupu a scăpat de toate acuzaţiile din dosar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Fostul ofițer MAI bănuit că a infectat cu noul coronavirus zeci de persoane a scăpat de dosarul de zădărnicirea bolilor