Antena Meniu Search
x

Frontiera României, protejată cu sisteme de monitorizare ultramoderne americane

De luni, frontiera României va fi protejată cu ajutorul unor sisteme de monitorizare produse de americani. Duminică a ajuns la Vama Giurgiu prima autospecială care îşi va începe misiunea în unul dintre punctele de frontieră. 50 de astfel de sisteme vor păzi graniţele ţării noastre.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 20.09.2020, 23:31

Vezi și
  • Autospeciala poate recunoaște facial o persoană de la 4 kilometri.
  • 50 de mașini vor fi livrate României până în 2021.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

De acum, graniţele României vor fi păzite cu ajutorul unor sisteme informatice ultra moderne, fabricate în Statele Unite ale Americii, care pot să repereze persoane, mijloace de transport şi bunuri de la kilometri distanţă.

Autospeciala poate să depisteze o ţintă, pe teren greu accesibil, aflată la 4 km distanţă  şi poate să recunoască facial o persoană aflată la 4 km distanţă, fie că este zi sau noapte.

50 de astfel de maşini vor ajunge până la începutul anului viitor în România. 3 dintre ele doar la Vama Giurgiu. Prima este deja aici şi de mâine va trece la treabă.

Ionel Tîrsînoagă, Șef al Inspectoratului Teritorial Giurgiu: Dublăm capacitatea de observare la nivelul inspectoratului teritorial.

Recent, au existat situaţii în care un astfel de echipament ar fi făcut diferenţa.

Ionel Tîrsînoagă, Șef al Inspectoratului Teritorial Giurgiu: Acum două saptămâni 6 sirieni si o calauza bulgara au trecut frontiera. Dacă aveam această autospecială acolo, în momentul în care puneau piciorul pe malul Dunării, vedeam ce e cu ele.

În ultimele luni, poliţiştii de frontieră din Giurgiu au descoperit migranţi ascunşi într-un camion ce transporta sticle. Şi tot la vama Giurgiu a fost descoperit un transport de 700 de kilograme de cannabis. Şoferul: un cetăţean sârb.

Sistemul fabricat de americani ar putea să încheie şirul unor astfel de evenimente.

Florin Cosmin, inspectoratul teritorial Giurgiu: Autospeciala costă 230.000 de euro, valoarea aparaturii depăşind jumătate din această valoare.

Până acum, Poliţia de Frontieră folosea sisteme vechi de 20 de ani. Valoarea celor 50 de autospeciale este de aproape 11 milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Frontiera României, protejată cu sisteme de monitorizare ultramoderne americane