Antena Meniu Search
x

Gemeni de o lună, internați cu gripă la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara

Bebeluşi gemeni, de doar o lună, au fost internați cu gripă la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara. În prezent, sunt peste 11 copii cu vârste între o lună şi patru ani în secţiile de boli infecţioase ale unităţii medicale, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 09.02.2023, 14:27

Gemeni de o lună, internați cu gripăl a Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara
Gemeni de o lună, internați cu gripăl a Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara - Shutterstock

Dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecţioase la Spitalul "Victor Babeş" Timişoara, a declarat, joi, că jumătate dintre bolnavii cu infecţii respiratorii care au ajuns în Ambulatoriu, în ultimele zile, au fost internaţi, iar numărul cazurilor de gripă continuă să rămână ridicat în judeţ.

"Gripa se manifestă endemo-sporadic. În ultimele patru luni, la spitalul nostru s-a înregistrat o creştere semnificativă a infecţiilor respiratorii, de la începutul lunii octombrie 2022 până în prezent, un sfert dintre pacienţii internaţi având viroze respiratorii. În luna ianuarie, 11% dintre bolnavii consultaţi în Camera de gardă au avut gripă, valoare care a crescut la 17% în prima săptămână a lunii februarie. Aproape jumătate dintre cei veniţi pentru investigaţii în ultima săptămână şi care aveau gripă au fost internaţi. Ei au prezentat forme clinice mai severe ori diverşi factori de risc: vârsta de sub un an, prematuritate, anomalii congenitale, boli neuromusculare, convulsii febrile în antecedente. În cazul adulţilor, vorbim de patologie cardiovasculară sau pulmonară cronică, neoplazii, diabet zaharat sau de pacienţi în program de dializă", a detaliat dr. Ruxandra Laza.

Gripa, una dintre cele mai contagioase boli

În fiecare zi, în Ambulatoriul Spitalului "Victor Babeş" ajung pacienţi cu forme medii şi chiar severe de boală. Gripa se manifestă, în general, prin febră, dureri de cap sau musculare, transpiraţii, frisoane, dureri oculare, dureri de gât, pierderea poftei de mâncare. Afecţiunea rămâne una dintre cele mai contagioase boli.

"Bolnavii vin, de obicei, pentru un consult în Camera de gardă atunci când febra şi tusea persistă, nu cedează, în condiţiile în care sunt administrate antitermicele şi antitusivele uzuale. La unii dintre ei apar şi fenomene digestive urmate de deshidratare. În cazul persoanelor în vârstă, apare şi o decompensare a bolilor asociate, dar şi o astenie marcantă. Cele mai frecvente cazuri de viroze respiratorii au fost cu virusul gripal de tip A şi B. Virozele respiratorii, aşa cum este şi gripa, ocupă primul loc ca morbiditate prin boli acute în sezonul rece. Modalitatea principală de transmitere a virusurilor respiratorii o reprezintă aerul, prin particulele fine în suspensie, care sunt responsabile atât de infecţia acută, cât şi de agravarea patologiei preexistente", explică dr. Ruxandra Laza.

Măsurile de prevenţie includ izolarea cât mai din timp a bolnavilor, purtarea măştii, evitarea locurilor aglomerate, menţinerea distanţei fizice, ventilarea spaţiilor interioare, vaccinarea antigripală anuală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Evenimente » Gemeni de o lună, internați cu gripă la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara