Antena Meniu Search
x

Greenpeace critică mini-reactorul România-SUA: România ar urma să devină cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate

Summitul pentru climă de la Glasgow aduce tehnologie nucleară revoluţionară în România. Ţara noastră a semnat un acord cu Statele Unite pentru construcţia unei centrale nucleare cu 12 module, încă neautorizate în Uniunea Europeană. La conferinţa pentru climă, considerată ultima şansă pentru salvarea planetei, liderii mondiali au semnat un acord pentru stoparea tăierii pădurilor, dar şi pentru reducerea emisiilor de metan.

de Redactia Observator

la 03.11.2021, 17:13

Greenpeace critică primul mini-reactor din UE: România ar urma să devină cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate
Ceremonia de inaugurare a camerei de comanda principala a Unitatii 2 de la Cernavoda ( imagine ilustrativă) - Hepta/Mediafax Foto

Greenpeace dezaprobă proiectul nuclear "experimental" România-SUA şi subliniază că România "ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate", conform unui comunicat al organizaţiei, citat de Agerpres

Greenpeace: România ar urma să devină cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate

"Preşedintele Klaus Iohannis continuă, pas cu pas, să compromită prezenţa României la evenimentul climatic COP26 din Glasgow. Ieri (marţi n.r) şi-a exprimat susţinerea pentru noi capacităţi nucleare în România până în 2028, după ce cu doar câteva ore mai devreme era promotor al tehnologiilor verzi. Ne referim la "noile" tehnologii nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici), încă neautorizate în Europa. Niciun reactor nuclear de acest tip nu a fost construit, nici în SUA, nici într-o altă ţară din lume. Prin urmare, România ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate", susţin reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit acestora, "energia nucleară prezintă riscuri inacceptabile pentru mediu şi omenire, după cum ştim deja de la Cernobîl, Fukushima şi alte accidente nucleare care au distrus vieţi." Astfel, spun ei, dincolo de problema dezastrelor iminente şi a deşeurilor radioactive, energia nucleară este mult prea scumpă şi dificil de dezvoltat. "În mod categoric, nu e o soluţie pentru criza climatică. Tehnologiile bazate pe energie regenerabilă sunt mature, au un preţ competitiv şi trebuie să fie prioritizate pe agenda politicienilor", punctează Greenpeace.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Iohannis ar trebui să ştie şi că românii nu îşi doresc centrale nucleare noi, consideră reprezentanţii organizaţiei de mediu. "Un sondaj al YouGov publicat în octombrie arată că 66% dintre români nu vor ca o centrală nucleară să se construiască în vecinătatea lor. În acelaşi timp, sprijinul cetăţenilor pentru energia verde este la cote foarte înalte în România.(...) De ce am risca să trăim încă un dezastru nuclear, când suntem şi azi martorii nenorocirilor lăsate în urmă de acestea?", se mai precizează în comunicat.

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 50 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Pentru a-şi păstra independenţa, Greenpeace nu acceptă donaţii de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează mai ales pe contribuţii de la persoane fizice.

România va avea primul mini-reactor din UE

Un parteneriat pentru o energie mai "curată". Aşa descriu Statele Unite şi România noua înţelegere prin care vor fi construite în ţara noastră centrale care vor avea mai multe reactoare modulare mici, fiecare capabil să producă 60 de megawaţi. Reactoarele vor fi construite pe teritoriu american şi apoi transportate în ţara noastră. Acordul are potenţialul de a crea 30 de mii de locuri de muncă în cele două state. Noua tehnologie nu este încă autorizată în UE și nu a fost testată în nici o țară din lume, dar compania producătoare dă asigurări că este sigură.

"În cele mai grave circurmstanţe, reactoarele se vor închide singure fără probleme fără să fie nevoie de acţiune de la operator. Şi vor rămâne răcite pentru o perioadă nelimitată de timp, fără să trebuiască adaugată apă în plus.", a spus Jose Reyes, CEO NuScale Power

Acordul dintre SUA şi România este doar unul dintre noile angajamente pentru salvarea planetei stabilite la Conferinţa ONU pentru Climă de la Glasgow.  Peste o sută de ţări ale lumii şi-au luat un angajament pentru reducerea emisiilor de metan cu 30 la sută până în anul 2030, însă nu şi ţara noastră. 

"Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.", a spus Klaus Iohannis la Glasgow.

În schimb, România a ajuns la o înţelegere alături de alte 100 de state pentru opri defrişările şi de a trece la acţiuni de restabilire a suprafaţelor forestiere până în 2030 Reducerea emisiilor poluante şi protejarea mediului în general necesită fonduri uriaşe. Iar acestea ar trebui să vină şi din sectorul privat, reprezentat la Glasgow de Jeff Bezos, Bill Gates şi alţi miliardari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Greenpeace critică mini-reactorul România-SUA: România ar urma să devină cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate