Antena Meniu Search
x

Video Ameninţări cu grevă generală în şcoli. Ce salariu încasează după 40 de ani un profesor de matematică

Lacătul pe şcoală şi grevă generală în învăţământ de pe 22 mai. Este ameninţarea celor peste 10 mii de profesori şi angajati din sistemul de invatamant care au venit din toată ţara la Bucureşti şi au protestat în stradă. Toţi cer salarii mai mari şi sunt decişi să blocheze orele, evaluările nationale şi Bacalaureatul dacă nu le primesc.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 10.05.2023, 20:13

Vezi și

Mii de angajati din toate şcolile din ţară au coborât din autocare în faţa Guvernului şi au plecat în marş pe Calea Victoriei. Cer cu toţii salarii mai mari.

Marius Nistor, sindicalist: Salariul debutantului cu studii superioare să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie!

Anton Hadar, sindicalist: De proiectul România Educată al președintelui se va alege praful!

Profesorii din toată țară cer astăzi salarii mai mari și cât mai repede. Altfel, amenință cu o greva generală din 22 mai, care va bloca nu doar orele și cusurile copiilor, ci și examenele naționale.

Sindicalist: ​Ghiță Pop vine de la Maramureş și a pornit spre Capitală ieri dimineață la ora 8. Face parte din personalul auxiliar din şcoala lui, unde un fochist, de exemplu, primește sub 2 mii de lei salariu.

Sindicalist: E o vorba la noi- Amu îi bai, îi bai! Ne-a ajuns cuţitul la os, avem şi noi copii si familie de intretinut, impozite si taxe!

Această doamnă predă matematică într-un sat de la poalele muntelui Ineu, din Bistriţa-Năsăud, iar după 40 de ani de muncă şi o gradatie de merit primeşte la final de luna 5 mii de lei.

Profesor din Bistriţa: Mi se pare puțîn și umilitor, polițistul la 45 de ani iese la pensie. ÎI susțin pe cei mai tineri, au un salariu umilitor, mai puțin decât o femeie de serviciu de la primărie, nu vor mai veni in învățământ, nu vom mai avea profesori de matematică, fizică, chimie, și copiii vor avea mult de suferit!

Pe lista revendicarilor dascalilor se afla si decontarea navetei, plata sporurilor si a orelor suplimentare.

Profesor din Iaşi: Ni se plătește un abonament la nivel de tren, vreo 286 de lei, condițiile din tren sunt mizerabile. Nu ne permitem să întârziem la ore, coboram din tren, rămânem fară locomotivă.

Traficul a fost restricţionat în centrul Bucureştiului, aşa ca şoferii s-au plâns de haosul de pe străzi. Pietonii le dau însa dreptate profesorilor. Chiar daca nu era în plan, când protestatarii au ajuns la statuia lui Carol I, marşul a fost oprit brusc.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Profesorii s-au oprit când au ajuns în față Palatului Regal pentru că se desfășoară acum ceremonia de ziua regalității.

Majestatea Sa Margareta a depus florile şi s-a grabit sa urce în maşină. Marşul s-a încheiat cu scandal aproape de Palatul Parlamentului.

Sindicalist: Așteptăm să iasă să discute cu noi parlamentarii. Cred că este un moment important în istoria invatamanului românesc. Dacă nu ies acum, închidem porţile şcolilor!

Aleşii nu au iesit la negocieri, dar au votat legile educatiei in Camera Deputatilor. Au primit aviz pozitiv Bacalaureatul cu probe incurcisate si admiterea la liceu cu examen propriu, pe langa evaluarea nationala. Votul decisiv îl va da Sentatul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ameninţări cu grevă generală în şcoli. Ce salariu încasează după 40 de ani un profesor de matematică