Antena Meniu Search
x

Video Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, ANAF, vămi și trezorerii. Angajații sunt nemulţumiţi că nu vor primi majorarea salarială de 5%, promisă de Guvern iniţial

Este grevă la ministerul de Finanţe. Nemulţumiţi de salariile mici, mii de angajaţi au intrat astăzi în aşa numita grevă japoneză. Ceea ce înseamnă că salariaţii îşi vor continua programul obişnuit de lucru, însă vor purta o banderolă albă în semn de protest. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 27.12.2023, 08:19

Vezi și

Este grevă, astăzi, la ministerul de Finanțe, dar și în mai multe instituții subordonate acestuia: ANAF, trezorerii sau vămi. Sunt mii de angajați care intră în grevă japoneză, ceea ce înseamnă că nu se vor opri din muncă, însă vor purta o banderolă albă în semn de protest.

Grevă la ministerul de Finanţe. Salariații sunt nemulţumiţi că în anul 2024 nu le va crește salariul cu 5%

Oamenii sunt nemulțumiți că în anul 2024 nu le va crește salariul cu 5%, așa cum se va întâmpla cu restul bugetarilor. Practic, acești angajați sunt exceptați de la creșterea salariului și sunt nemulțumiți și în contextul în care nici în 2023 salariile acestora nu au crescut. Vor continua greva japoneză, spun ei, și, în cazul în care nimeni nu îi ascultă s-ar putea ca în perioada următoare să existe și proteste, ceea ce înseamnă afectarea activității cu publicul pentru aceste instituții.

Lovitură pentru bugetari înainte de Revelion

Înainte de Crăciun, Guvernul a adoptat Ordonanţa Trenuleţ prin care a decis să majoreze toate salariile din aparatul bugetar cu excepţia demnitarilor, o majorare de 5% pentru toţi angajaţii din instituţiile finanţate din fonduri publice. Între timp, Guvernul s-a răzgândit şi pregăteşte o nouă OUG prin care va modifica decizia iniţială, în sensul în care această majorare de 5% a salariilor nu se va aplica categoriilor de bugetari în cazul cărora s-au decis deja majorări salariale în cursul acestui an. 

Este vorba de angajaţii din domeniul Justiţiei, care au beneficiat de majorări în 2023, dar şi pentru asigurări de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în cazul cărora s-au decis majorări, anul acesta, printr-o lege adoptată în Parlament. Sunt vizaţi aici şi angajaţii din Educaţie, cărora Guvernul le-a promis o majorare de 20% a salariilor, de anul viitor, în două tranşe. În aceeaşi categorie intră şi angajaţii din Administraţia Fiscală, ANAF, angajaţii din trezorerii şi din vămile din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, ANAF, vămi și trezorerii. Angajații sunt nemulţumiţi că nu vor primi majorarea salarială de 5%, promisă de Guvern iniţial