Antena Meniu Search
x

Video Guvernul a extins programul "Masă sănătoasă". Elevii din 1.000 de școli vor primi mâncare caldă sau un pachet alimentar

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre care asigură cadrul legislativ pentru extinderea programului "Masă sănătoasă" la 1.000 de unităţi de învăţământ, în acest an.

de Redactia Observator

la 11.01.2024, 15:17

elevi la masă
Guvernul a extins programul "Masă sănătoasă". Elevii din 1.000 de școli vor primi mâncare caldă sau un pachet alimentar - Shutterstock (arhivă)

"A fost aprobată o hotărâre de Guvern privind extinderea Programului naţional Masă sănătoasă. Ştiţi că a fost aplicat cu titlul de proiect pilot pentru 450 de unităţi de învăţământ în anul precedent şi planul este ca în acest an Programul Masă sănătoasă să fie extins la 1.000 de unităţi de învăţământ. Astăzi a fost creat cadrul legislativ pentru această extindere în anul în curs", a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, în debutul reuniunii Guvernului, că pe lângă crearea acestui cadru legislativ necesar continuării Programului naţional "Masă sănătoasă" în şcoli şi în acest an, a înţeles că şi procedura privind tichetele educaţionale de 500 de lei a fost finalizată. Astfel, în cel mai scurt timp, cardurile vor putea fi ridicate de părinţi şi folosite pentru cumpărarea de rechizite şi îmbrăcăminte pentru şcoală, a adăugat şeful Executivului.

Ce este programul "Masă sănătoasă"

Programul se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar, și implică acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

Pe acelaşi subiect

Programul Național "Masă sănătoasă" are ca scop sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite.

În vederea asigurării continuității intervenției acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, cele 450 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin HG nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul Național "Masă sănătoasă" pentru anul calendaristic în curs.

Unitățile administrativ teritoriale cu unități de învățământ preuniversitar cuprinse în Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar (aceste unități de învățământ fiind incluse de drept în lista aferentă anului 2024) pot începe procedurile de implementare a Programului Național "Masă Sănătoasă" pentru acest an.

Finanțarea PNMS se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București. Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută în HG;

b) creșterea, în perioada aplicării Programului național "Masă sănătoasă", a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile de învățământ.

Bugetul alocat pentru Programul Național "Masă sănătoasă" în anul 2024 este 1.139.400 mii lei, în beneficiul preșcolarilor și elevilor din maximum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat, așa cum este prevăzut în Ordonanța de urgență nr. 115/2023.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Guvernul a extins programul "Masă sănătoasă". Elevii din 1.000 de școli vor primi mâncare caldă sau un pachet alimentar