Antena Meniu Search
x

Video Guvernul de la Viena, singur împotriva tuturor în încercarea de a bloca intrarea României în Schengen. Până şi presa austriacă îl critică dur

Mai sunt mai puţin de 24 de ore până când vom afla dacă vom putem circula în Europa fără graniţe. Austria a rămas singura piedică în calea intrării în spaţiul Schengen. Astăzi, România a obţinut două victorii importante. Vechiul "inamic", Olanda, a anunţat oficial că ne susţine, iar aderarea ţării noastre a rămas pe ordinea de zi a consiliului JAI. Reporterii Observator urmăresc orele decisive pentru România. Bianca Iacob este la Bruxelles, unde va fi dat mâine verdictul mult-aşteptat, iar Alex Prunean este la Viena, oraşul invadat azi nu de turişti, ci de polticieni români.  

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 07.12.2022, 19:16

Vezi și

Pe ultima sută de metri, politicienii români fac orice să convingă Austria să accepte intrarea ţării noastre în Schengen. 

Nicolae Ciucă, premierul României: Am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte - Președintele României cu Cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. 

Aderarea la Schengen. România este susţinută de toate celelalte state membre şi de organismele europene

Iratxe Garcia Perez, lidera grupului Socialiștilor și Democraților: Cetăţenii României, Bulgariei şi Croaţiei trebuie să se bucure de aceleşi drepturi şi avantaje pe care le au ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. 

Pe acelaşi subiect

Până şi Parlamentul Olandez a votat astăzi în favoarea aderării României, deşi iniţial adoptase o rezoluţie negativă. Aşa că Austria a rămas singură nu numai împotriva României, ci împotriva tuturor.

Marie Jean Marinescu, europarlamentar: Este de neconceput ce face Austria, dacă îşi menţine această opinie, atunci depinde de autorităţile noastre. Nici nu ştiu dacă se mai poate ieşi de pe ordinea de zi sau nu, însă înseamnă că va vota. 

Exinderea Schengen cu România, Bulgaria şi Croaţia, este, în acest moment, pe ordinea de zi a şedinţei de mâine. Însă nu sunt excluse schimbări de ultimă oră.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: În cazul în care această țară continuă să aibă această atitudine și, semnalele noastre sunt că nu se răzgândește nimeni, există niște scenarii de avarie, cum ar fi decuplarea României de Bulgaria. Sunt destul de științifico-fantastice aceste scenarii, dacă suntem realiști, pentru că sunt foarte multe documente care trebuie făcute.

De ce se opune aderării la Spațiul Schengen cancelarul Austriei

Cancelarul Austriei susţine că România nu trebuie primită în Schengen pentru că frontierele noastre lasă să treacă migranţi spre Vest, chiar dacă datele oficiale îl contrazic.

Victor Negrescu, europarlamentar: Vorbim de o miza politică internă. Partidul de guvernământ, de dreapta, a scăzut foarte mult în sondajele de opinie, urmează alegeri regionale cu un impact foarte mare în ceea ce înseamnă stabilitatea guvernării.

Presa de la Viena critică îndârjirea cu care politicienii din Austria se opun aderării României: "Viena umilește Bucureștiul", titrează cotidianul Der Standard. "Austria îşi pedepseşte propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv. Din cauza frontierei Schengen, camioanele sunt reţinute ore în şir la vamă, iar companiile austriece pierd o mulţime de bani. Pe de altă parte, 370.000 de turişti români lasă anual 250 de milioane de euro în hotelurile şi restaurantele Austriei".

Jurnaliştii de la "Kurier" cred că "Austria caută un ţap ispăşitor" pentru problema migranţilor ilegali şi acuză puterea de la Viena de dublu standard pentru că respinge Bulgaria şi România, dar vrea să dea undă verde Croaţiei: "Nu este de mirare, Croaţia este una dintre destinaţiile de vacanţă preferate ale austriecilor. Iar dacă cei care tânjesc după Marea Adriatică nu mai trebuie să aştepte ore întregi la graniţa sloveno-croată, inima turiştilor austrieci va fi fericită".

Intrarea în Spațiului Schengen ar elimina cozile cu care suntem obişnuiţi oriunde vreme să mergem

Bianca Iacob, reporter Observator: Toţi oamenii de aici aşteaptă să treacă la frontieră, prin faţa unui poliţist, pentru a prezenta actul de identitate şi asta pentru că am ajuns în Belgia dintr-o ţară non-Schengen.  

Românii au protestat şi pe reţelele sociale. Paginile de Facebook ale cancelarului Karl Nehammer şi ale Ambasadei Austriei în România au fost inundate de mesajele oamenilor supăraţi că Viena nu vrea să-i lase să circule liberi prin Europa. Românii ameninţă că nu vor mai merge la schi în Austria şi cer boicotarea produselor şi companiilor austriece. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Guvernul de la Viena, singur împotriva tuturor în încercarea de a bloca intrarea României în Schengen. Până şi presa austriacă îl critică dur