Antena Meniu Search
x

Video Guvernul României se mută în Parlament. Palatul Victoria, cu pereții plini de igrasie și geamurile vechi, intră în reabilitare

Guvernul se mută la Parlament. Anul viitor, Palatul Victoria intră în reabilitare, iar Executivul îşi va desfăşura activitatea într-un corp de clădire al Senatului. Peste 10 milioane de euro investeşte statul pentru ca sediul Guvernului să fie în ton cu vremurile: modern şi eficient energetic.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 19.02.2024, 19:33

Vezi și

Palatul Victoria a fost construit în urmă cu aproape 80 de ani. Clădirea simbol, situată în inima Capitalei, are peste 4.200 mp şi o curte generoasă. De-a lungul anilor, imobilul a fost sediul Consiliului de Miniştri, Ministerul de Externe, iar după revoluţie aici s-a mutat primului guvern al României post-comuniste. Timpul şi-a pus, însă, amprenta asupra clădirii. Pereţii sunt plini de igrasie, geamurile vechi, multe nici nu se mai pot închide bine şi sunt lipite cu scotch. 

Palatul Victoria va fi reabilitat cu bani europeni

  • Mihai Constantin, purtător de cuvânt Guvern: Este o necesitate pentru că această clădire în care ne aflăm și acum a ajuns la un nivel de uzură cel puțin la nivelul instalațiilor destul de ridicat. 

Clădirea va fi anvelopată termic, va avea un sistem nou de încălzire şi instalaţii noi electrice şi de aer condiţionat. 

Pe acelaşi subiect
  • Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor: Sunt foarte multe zone în care se acționează: tâmplărie, materiale, acoperiș, zona de terasă trebuie decopertată, lucrări de mari intervenții, numai de detaliu și sunt cu atât mai complicate cu cât este un monument și atunci efortul inclusiv financiar e mult mai mare.

După finalizarea lucrărilor, consumul de energie al clădirii va fi redus cu până la 60%

  • Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Investiții în reabilitarea termică a clădirilor înseamnă nu doar reducerea facturilor, ci și mai puține emisii poluante și asta e un lucru bun, un aer curat pentru noi toți.

Sediul Guvernului face parte, alături de Palatul C.F.R. şi Universitatea Națională de Apărare "Carol I" , dintr-un ansamblu arhitectural realizat de Duiliu Marcu.

  • Florentina Lazăr, reporter Observator: Palatul Victoria a fost inclus pe lista monumentelor istorice încă din anul 2004. Clădirea a fost reabilitata cu 14 milioane de euro între anii 2009 și 2012. La acel moment s-au făcut intervenții însă pe doar 20% din totalul suprafeței.

Pe perioada lucrărilor, cei peste 700 de angajaţi ai Guvernului îşi vor muta activitatea în corpul B3 din Palatul Parlamentului, care se întinde pe aproape un hectar si jumatate.

Deocamdată nu se ştie când se vor termina lucrările la Guvern

  • Florentina Lazăr, reporter Observator: Acest corp de clădire este reabilitat de Ministerul Dezvoltării, care ar fi trebuit să-și mute sediul aici. Lucrările vor fi finalizate în toamna acestui an. Cei peste 600 de angajați ai instituției își desfășoară activitatea acum în 8 sedii din Capitală.

Ministerul Dezvoltării vrea să aloce 56 de milioane de euro pentru consolidarea şi modernizarea Vilei Lac 1, clădirea de protocol în care sunt cazaţi demnitarii străini, dar şi locul fierbinte al negocierilor politice. Premierul susţine însă că reabilitarea imobilului nu este o prioritate şi nu va aproba acesti bani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Guvernul României se mută în Parlament. Palatul Victoria, cu pereții plini de igrasie și geamurile vechi, intră în reabilitare