Antena Meniu Search
x
LIVE

Haos la graniţa cu Bulgaria. Fermierii bulgari au blocat punctele de trecere a frontierei cu România

Decizia Comisiei Europene de ridicare a embargoului pe cerealele ucrainene aruncă Europa în haos. În timp ce Polonia, Ungaria şi mai nou România anunţă prelungirea restricţiilor, în Bulgaria fermierii protestează vehement împotriva acestei măsuri.  La Ruse, de exemplu, traficul a fost unul infernal din cauza zecilor de tractoare şi utilaje agricole cu care oamenii au ieşit la proteste. Începând cu ora 12.00 autoritățile bulgare nu mai permit intrarea în Bulgaria tuturor mijloacelor de transport, indiferent de categoria din care acestea fac parte, prin PTF Negru Vodă. 

De Redactia Observator la 18.09.2023, 14:36
Vezi și

În cadrul unei acţiuni de protest la nivel naţional, fermierii bulgari au blocat luni peste 40 de drumuri importante şi puncte de trecere a frontierei, iar aproximativ 26 de organizaţii din tot sectorul participă la protest, a anunţat Uniunea Fermierilor din Bulgaria, transmite BTA.

Protestatarii au blocat punctul de trecere al frontierei către România de la podul peste Dunăre, şoseaua către şi dinspre podul peste Dunăre 2. Drumul de la Kardam până la graniţa cu România a fost blocat doar pentru camioane grele.

Conducerea Uniunii Fermierilor din Bulgaria s-a adunat la aeroportul din Byala Slatina, unde au fost aduse toate utilajele agricole din regiune. "Ne cerem scuze cetăţenilor şi îi avertizăm să amâne călătoriile planificate în 18 şi 19 septembrie, deoarece drumurile principale vor fi închise în toată ţara", a declarat Georgi Stoyanov, preşedintele Uniunii. Protestul se va muta marţi la Sofia.

Acţiunile eficiente de protest vor continua până când toate cererile vor fi îndeplinite, a spus Stoyanov. Industria are cinci cereri pentru guvern - să continue interzicerea importurilor de produse agricole din Ucraina, extinzând dreptul de veto la fructe, legume, carne, lapte şi miere, fermierilor să li se plătească până în 30 septembrie întreaga sumă a despăgubirilor pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina iar ajutorul de stat pentru zonele pierdute în urma dezastrelor naturale să fie plătit imediat. Protestatarii mai doresc fonduri suplimentare de ajutor de stat şi o relaxare a condiţiilor intervenţiilor Planului Strategic.

Pe acelaşi subiect

Comitetul de iniţiativă pentru acţiunile de protest efective pe termen nedeterminat pentru salvarea agriculturii bulgare insistă că atenţia nu ar trebui să se concentreze exclusiv asupra producătorilor de cereale, întrucât acţiunile de protest implică întreaga industrie, inclusiv crescătorii de animale, apicultorii, cultivatorii de fructe şi legume. 

Giurgiu: Traficul a fost reluat la frontieră, după protest; timpul de aşteptare al camioanelor a ajuns la 120 de minute

Traficul a fost reluat pe ambele sensuri de mers pe teritoriul Bulgariei, la ieşirea din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, în urma protestului producătorilor bulgari de cereale care s-a desfăşurat cu începere de la orele 10:00, dar camioanele care ies din ţară au de aşteptat 120 de minute.

"Traficul a fost reluat în urmă cu puţin timp pe ambele sensuri de mers, pe teritoriul Bulgariei, la ieşirea prin PTF Giurgiu, după ce, începând cu ora 10,00, au fost desfăşurate acţiuni de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu", se arată într-un comunicat de presă, emis luni, de ITPF Giurgiu.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, camioanele care ies din România, prin PTF Giurgiu, au de aşteptat 120 de minute, iar cele care intră în ţară au de aşteptat 90 de minute. Pentru autoturisme timpul de aşteptare este de 30 de minute, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

Circulaţia prin PTF Negru Vodă, blocată

Potrivit unui comunicat de presă, începând cu ora 12:00 autorităţile bulgare nu mai permit intrarea în Bulgaria a tuturor mijloacelor de transport, indiferent de categoria din care acestea fac parte, prin PTF Negru Vodă.

"În cursul acestei zile, autorităţile bulgare au informat Garda de Coastă cu privire la faptul că, începând cu ora 10,00, vor fi desfăşurate acţiuni de protest ale transportatorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Vama Veche şi Negru Vodă. Vor fi actualizaţi periodic timpii de aşteptare în funcţie de evoluţia protestului şi de modul cum acesta va afecta traficul. În prezent traficul autoturismelor nu este afectat, însă au apărut restricţii de circulaţie pentru camioanele înmatriculate în Ucraina şi Republica Moldova, în sensul că autorităţile bulgare nu permit în acest moment ieşirea acestora din România prin PTF Negru Vodă", a anunţat iniţial Garda de Coastă.

Timpii de așteptare vor fi actualizați periodic în aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră , în funcție de evoluția protestului și de modul cum acesta va afecta traficul în punctele de trecere a frontierei din sudul țării.

Polițiștii de frontieră le recomandă atât șoferilor de autocamioane, cât și turiștilor să se informeze utilizând aplicaţia Trafic on-line.  Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Giurgiu: Traficul a fost reluat la frontieră, după protest; timpul de aşteptare al camioanelor a ajuns la 120 de minute

 

Proteste ale transportatorilor de cereale bulgari

Bulgaria a decis săptămâna trecută, contrar Poloniei, să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie. Sofia "nu susţine" o extindere a restricţiilor, stipulează o rezoluţie adoptată de Parlamentul bulgar cu o largă majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputaţi prezenţi), la iniţiativa guvernului proeuropean al Bulgariei.  Textul invocă "solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară la scară mondială".

În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiţia ca aceste state să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene către alte ţări, aceasta pentru a-şi proteja agricultorii, care atribuie acestor importuri din Ucraina scăderea preţurilor de pe pieţele locale.

În urma declanşării ofensivei ruse şi a închiderii de căi maritime pe Marea Neagră, aceste ţări s-au văzut în situaţia de a avea cereale la preţuri scăzute venite din Ucraina, rămase blocate pe teritoriul lor din cauza unor probleme logistice, în loc să ajungă în Africa şi Orientul Mijlociu.

Polonia a anunţat deja că ea va prelungi unilateral interdicţia, iar Ungaria a atenţionat că va face la fel, dacă Bruxelles-ul va decide să nu extindă restricţiile. România a făcut cunoscut că ea se va conforma deciziei Comisiei Europene. Situaţia Bulgariei este diferită de cea din ţările vecine, pentru că ea are mari producători de ulei de floarea soarelui care se plâng, de la punerea în aplicare a acestui embargo, de o penurie gravă de cereale şi de preţuri ridicate.

Aceşti producători au salutat "triumful raţiunii", în timp ce agricultorii care nu văd cu ochi buni concurenţa ucraineană, dimpotrivă, au denunţat această decizie.  Guvernul de la Sofia a apreciat că este necesar să fie "stimulată concurenţa pe piaţă", pentru a ţine în frâu inflaţia alimentară, a explicat miercuri prim-ministrul Nikolai Denkov.

Sofia va cere de asemenea Bruxelles-ului ajutoare "pentru ameliorarea infrastructurilor sale rutiere şi feroviare, în vederea accelerării transportului de mărfuri ucrainene către ţări terţe". Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat joi decizia Bulgariei de a nu mai prelungi această interdicţie. "Îi mulţumesc lui Nikolai Denkov şi echipei sale, precum şi parlamentarilor bulgari care au susţinut iniţiativa. Bulgaria oferă un exemplu de adevărată solidaritate", a scris Zelenski pe platforma socială X (fosta Twitter).

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Haos la graniţa cu Bulgaria. Fermierii bulgari au blocat punctele de trecere a frontierei cu România