Hunedoara: Peste o sută de mineri protestează în curtea complexului energetic din Petroşani
Peste o sută de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni protestează, joi dimineaţa, în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, solicitând anularea deciziei de întrerupere temporară a activităţii pentru personalul auxiliar şi respectarea contractului colectiv de muncă.
Peste o sută de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni protestează, joi dimineaţa, în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, solicitând anularea deciziei de întrerupere temporară a activităţii pentru personalul auxiliar şi respectarea contractului colectiv de muncă.
În paralel, la sediul CEH din Petroşani continuă greva foamei începută miercuri după-amiază de trei lideri sindicali de la exploatările Lonea, Livezeni şi Preparaţia Coroieşti, dar şi de cinci mineri de la Vulcan şi Lonea.
Protestul de joi al minerilor de la Lupeni a început la sediul exploatării miniere, după care aceştia au plecat cu mai multe maşini personale spre sediul CEH din Petroşani, transmite Agerpres.
În cursul dimineţii, liderii de sindicat au transmis revendicările minerilor către Ministerul Economiei, Consiliul de Administraţie şi conducerea CEH, solicitând detensionarea situaţiei.
- A treia zi de proteste împotriva primarului dintr-o comună din Botoșani, care nu a organizat festivitățile...
- Proteste în Valea Jiului. Minerii de la Paroșeni şi Uricani s-au blocat în subteran
- Nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile, minerii de la Mina Paroşeni din Valea Jiului s-au blocat în subteran
'Am trimis mai multe adrese către conducerea Ministerului Economiei, Consiliul de Administraţie al CEH şi conducerea CEH, prin care solicităm renunţarea la programul de întrerupere temporară a activităţii, demisia conducerii CEH, aprovizionarea urgentă cu materiale pentru continuarea activităţii în condiţii normale de lucru. De asemenea, am cerut respectarea contractului colectiv de muncă şi anularea deciziei de transfer a angajaţilor de la Preparaţia de cărbune Coroieşti la Mina Lupeni', a declarat secretarul general al Sindicatului 'Muntele', Ioan Ciubotaru
Potrivit acestuia, în adresa trimisă Ministerului Economiei s-a mai solicitat ca huila să fie cuprinsă ca resursă strategică în strategia energetică a României, precum şi acordarea de ajutoare de stat pentru CEH, similare celor alocate Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).
'Există o discriminare între CEH şi SNIMVJ în ceea ce priveşte subvenţiile pentru cărbune. Guvernul trebuie să intervină urgent în ajutorul nostru', a spus Ciubotaru.
Conform unei decizii luate de conducerea CEH, personalul auxiliar şi TESA din cadrul companiei va sta acasă în prima zi din săptămână a lunii ianuarie şi va fi plătit cu 75% din salariul tarifar. Hotărârea i-a nemulţumit pe mineri, secretarul general al Sindicatului 'Muntele', Ioan Ciubotaru, apreciind că prin reducerea săptămânii de lucru la patru zile, angajaţii CEH din sectoarele auxiliare şi TESA vor pierde aproximativ 25% din veniturile lunare.
Pe de altă parte, directorul general adjunct al CEH, Petre Nica, a estimat pe pagina sa de socializare că măsura de întrerupere temporară a activităţii pentru personalul auxiliar ar urma să genereze o economie de 1,6 milioane lei la fondul de salarii, bani din care administraţia CEH intenţionează să cumpere materialele necesare pentru derularea activităţii de extracţie a cărbunelui din subteran.
În cadrul CEH lucrează circa 5.300 de persoane, la minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰