Antena Meniu Search
x

Ianukovici: "Nu înţeleg de ce Putin este atât de reţinut. Cred că Rusia va acţiona!"

Preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, susţine o conferinţă de presă din Rusia

UPDATE: Declaraţiile lui Viktor Ianukovici la conferinţa de presă: 

"Am fost forţat să părăsesc Ucraina din cauza ameninţărilor cu moartea la adresa mea şi a familiei mele"

"Puterea a fost confiscată ilegal de naţionalişti şi pro-fascişti, care reprezintă o minoritate a populaţiei"

"Soluţia pentru ieşirea din criza politică în care se află Ucraina este acordul semnat cu liderii opoziţiei. Este nevoie de o investigaţie independentă pentru violenţele care au avut loc în Kiev"

"Acordul a fost semnat în prezenţa a trei miniştri de externe din trei ţări. Elementele extremiste prezente în Maidan şi în alte regiuni trebuiau să predea armele, dar acest lucru nu a fost făcut"

"Kievul a fost invadat de arme şi s-a recurs la distrugerea caselor, bisericilor, iar civili nevinovaţi au avut de suferit. Oamenii au fost jefuiţi şi bătuţi pe străzi, iar, din păcate, asta se întâmplă în continuare"

"Tulburările de pe Maidan sunt rezultatul indulgenţei Vestului. Militanţii Maidanului obligă Parlamentul Ucrainei să voteze. La putere au venit propagandiştii violenţei Yaroş, Parubii şi Tyahnibok"

"Ucraina este o ţară puternică şi vom ieşi cu siguranţă din această criză. În ceea ce priveşte referendumul privind autonomia Crimeei, aceste aspecte trebuie discutate. Am de gând să continuu lupta pentru viitorul Ucrainei şi împotriva celor ce încearcă, prin teroare şi frică, să decidă soarta ţării"

DESPRE IMPLICAREA RUSIEI:

"Ucraina a fost întotdeauna un partener strategic al Rusiei, din motive economice, dar şi legături istorice. Cred că Rusia va acţiona şi, din câte ştiu caracterul lui Vladimir Putin, sunt surprins de ce a fost atât de reţinut până acum, de ce a păstrat tăcerea. Aceasta e o mare întrebare a mea"

"Regimul a fost schimbat de un grup de mafioţi, iar ce se întâmplă acum în Crimeea e un răspuns la schimbarea banditeasă de regim. Simpatizez cu formarea de miliţii, oamenii vor să-şi apere familiile, dar îi rog să evite orice conflict. Crimeea trebuie să rămână parte a Ucrainei, menţinând o autonomie largă"

"Nu-mi este ruşine de nimic, nu are de ce să-mi fie ruşine! Aş dori să-mi cer scuze faţă de veterani şi faţă de poporul ucrainean pentru ce s-a întâmplat, întrucât nu am avut destulă forţă să menţin stabilitatea în ţară şi am permis ceea ce se întâmplă acum în Ucraina"

"Nu am fugit din ţară, ci am plecat până la Harkov pentru că atunci când eram în Kiev am fost expus unor tiruri de arme automate. Apoi, când am ajuns în Harkov, au apărut informaţii că grupuri extremiste vor ajunge în Harkov. Fiul meu şi-a luat copilul de la grădiniţă şi mi-a spus că pleacă pentru că nu-i poate risca viaţa"

"Nu mi-a fost frică, dar a trebuit să mă conformez cu măsurile de siguranţă şi să părăsesc Ucraina, întrucât existau informaţii că vin commando-uri de extremişti spre Harkov!"

"În Ucraina mă voi întoarce doar când condiţiile legate de securitatea mea şi a familiei mele vor fi asigurate. Cu Putin nu m-am văzut, doar am vorbit la telefon şi am stabilit să ne întâlnim când se va putea. Văd soluţii de rezolvare a crizei, în primul rând prin aplicarea acordului semnat, acord care a fost rupt unilateral. Vestul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru asta"

Ştire în curs de actualizare

Conferinţa de presă este programată azi la ora 15.00 a României, la Rostov-pe-don, oraş situat la 20 de kilometri de Doneţk, informează agenţiile de presă străine.

Viktor Ianukovici a declarat că se consideră în continuare preşedintele Ucrainei şi a cerut Moscovei să îi garanteze securitatea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Ianukovici: "Nu înţeleg de ce Putin este atât de reţinut. Cred că Rusia va acţiona!"