Antena Meniu Search
x

Video În fuga de război s-au poticnit la Vama Nădlac. "În Ucraina, îl am pe soţul meu, lucrul, casa, pe prietenii mei. Iar acum nu mai am nimic"

Drumul lung al refugiaţilor ucraineni se poticneşte în graniţele din vestul ţării. În Vama Nădlac, în această dimineaţă, au aşteptat şi mai bine de şase ore ca să-şi poată continua călătoria spre Occident. Ca să scurteze timpii, autorităţile au alocat 7 din cele 8 artere de ieşire pentru cetăţenii care fug de războiul din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 19:38

Vezi și

Situată pe autostrada spre Ungaria, Vama Nădlac a fost considerată de mulţi refugiaţi cea mai rapidă cale de ieşire din România. Odată cu numărul tot mai mare al maşinilor însă, vama a devenit supraaglomerată. Azi-dimineaţă, un telespectator Observator ne-a transmis că a aşteptat şase ore ca să poată trece graniţa.

Poliţia de Frontieră a luat ulterior măsuri. Numărul de artere pe sensul de ieşire a fost suplimentat, la fel şi personalul. Şapte dintre culoare au fost destinate refugiaţilor, iar o arteră a fost pentru cetăţenii români.

Şofer român-reporter: Stăm de o oră şi zece minute. 

- Aţi verificat care este traficul în vamă, înainte să veniţi aici?

Pe acelaşi subiect

- Nu, nu. Am venit direct pentru că am auzit la ştiri, pentru maşinile de Ucraina dirijează separat. 

Şofer român: Ne-am aşteptat să fie cum este. 

Andrei Dincă, reprezentant IPF Arad: S-au creat artere special destinate pentru cetăţenii statelor terţe, întrucât, la intrarea pe teritoriul Ungariei, pentru cetăţenii ucraineni, care nu sunt posesori de paşapoarte biometric, sunt necesare verificări suplimentare. 

Pentru ucrainenii care sunt de câteva zile pe fugă din cauza războiului aşteptarea este în continuare lungă. 

Lungul drum spre libertate

Reporter-ucraineancă: De cât timp aşteptaţi?

- Două ore. 

- Ce aveţi cu dumneavoastră, e câinele dumneavoastră?

- Da, da, câinele meu. 

Ucraineancă: -În 7 martie am plecat din Ucraina. Am plecat din Ucraina spre Chişinău, apoi -România, iar astăzi suntem încă pe drum.

- Unde mergeţi?este foarte greu pentru noi.

- Mergem în Gemania.

- Suntem fără soţii noştri, iar asta este foarte dureros. 

Tânără: Este foarte greu pentru că noi ne-am părăsit casa, soţii, este foarte greu pentru noi. Am lăsat locul de muncă, am lăsat casa, am lăsat totul. 

Până acum, potrivit datelor ONU, în ţările din vestul Europei au ajuns peste 280.000 de refugiaţi din cei peste 2 milioane şi jumătate de cetăţeni care au plecat din Ucraina. Germania, Franţa sau Belgia sunt destinaţiile finale vizate de cei mai mulţi dintre fugari. 

Reporter-femeie din Odessa: -Unde mergeţi?

-În Germania. 

-Aveţi prieteni acolo?

-Da, da.

- S-a schimbat totul. În Ucraina, îl am pe soţul meu, lucrul, casa, pe prietenii mei. Iar acum nu mai am nimic, doar familia şi maşina. 

Tânăr: - Unde mergeţi?

- În Germania. Toţi avem speranţă. Cea mai mare este că acest război se va opri şi că ne vom putea întoarce în ţara noastră.

În aproape toate vămile din vestul ţării, la prânz, oamenii au aşteptat zeci de minute ca să ajungă în Ungaria. Cea mai aglomerată a fost Vama Petea, unde aplicaţia de monitorizare a traficului a indicat o aşteptare de peste patru ore. În aceste zile, aplicaţia Poliţiei de Frontieră monitorizează doar timpii de aşteptare pentru cetăţenii ucraineni. 

De la începutul războiului şi până ieri, în România, au ajuns peste 360.000 de refugiaţi ucraineni. Puţin peste 80.000 au ales să şi rămână la noi în ţară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » În fuga de război s-au poticnit la Vama Nădlac. "În Ucraina, îl am pe soţul meu, lucrul, casa, pe prietenii mei. Iar acum nu mai am nimic"