Antena Meniu Search
x

Incendiu puternic la o firmă din Brazi care colectează deșeuri. Avea activitatea suspendată. Surse: Un angajat ar fi intrat noaptea trecută în hală

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a mers pe platforma de incinerare a deșeurilor din localitatea Brazi pentru a analiza situația creată în urma incendiului izbucnit noaptea trecută. El a spus că a solicitat un raport și a vorbit despre efectele incendiului asupra mediului.

de Redactia Observator

la 02.06.2021, 13:44

Vezi și

Un incendiu a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri în hala unei firme care se ocupă de colectarea deșeurilor periculoase din comuna Brazi, județul Prahova. Potrivit unor surse Observator, un angajat de 32-33 de ani a cărui bicicleta s-a găsit în curtea firmei ar fi întrat în hală noaptea trecută. Individul ar avea probleme psihice, cu tentative de suicid în trecut. O ipoteză neconfirmată de ISU este aceea că el ar fi acționat mai multe butelii din interior, cu propan, provocând o deflagrație. Proprietarul a vorbit despre un număr de 20 de butelii. Tatăl băiatului ar fi venit la firmă și ar fi confirmat că e bicicleta lui. 

Proprietarii incineratorului au fost amendaţi de mai multe ori

Autorităţile au emis un mesaj RO-Alert din cauza degajării mari de fum. ISU Prahova a anunţat că incendiul a cuprins o suprafaţă de 4000 de metri pătraţi dar şi că în zonă a fost găsită o bicicletă, motiv pentru care pompierii iau în calcul posibilitatea să existe o persoană să fi fost surprinsă în interior.  În ultimele luni, proprietarii incineratorului au fost amendaţi de mai multe ori din cauză că nu respectă normele în vigoare iar în prezent are activitatea suspendată. Incineratorul deţine autorizaţie de securitate la incendiu din anul 2011, cu obiect de activitate hală incinerator deşeuri periculoase. Ultimul control a fost în data de 08.01.2021, ocazie cu care s-au aplicat 2 amenzi în cuantum de 7500 lei pentru instalaţia de hidranţi care nu funcţiona şi diminuarea gabaritului căilor de evacuare prin amplasarea de pubele la intrarea în hală, potrivit news.ro.

Ministrul Mediului, în inspecție la Brazi: Cer un raport privind cantitățile de deșeuri depozitate

Pe acelaşi subiect

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna s-a deplasat miercuri dimineață pe platforma din localitatea Brazi. „Am cerut Gărzii Naționale de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului Prahova un raport privind cantitățile de deșeuri depozitate aici spre incinerare. De asemenea, așteptăm concuziile ISU privind cauza incendiului, mai ales că în această hală este interzisă depozitarea deșeurilor medicale periculoase, iar incineratororul avea instalația oprită din ianuarie ca urmare a suspendării activității. Echipa Gărzii de Mediu împreună cu APM Prahova se află la fața locului și monitorizează calitatea aerului cu analizorul portabil din dotare, pe direcția vântului, spre zona populată”, a declarat ministrul Barna Tanczos, potrivit Mediafax.

Autoritățile mai anunță că incendiul este încă în desfășurare, iar Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova va continua să monitorizeze situația de pe amplasament, până la stingerea completă a tuturor focarelor. „Se monitorizeaza calitatea aerului cu analizorul portabil din dotare, pe direcția vântului spre zona populată. S-au înregistrat ușoare creșteri pentru indicatorul monoxid de carbon ( CO) pe latura de SE a incendiului (centura- intrarea pe autostrada A3). Direcția vântului este dinspre NV spre SE iar viteza vântului este slabă spre calm atmosferic”, precizează reprezentanții Ministerului Mediului.

Garda de Mediu: Nu sunt depășiri la indicatorii de calitate a aerului după incendiul din Brazi

Garda Națională de Mediu susține că nu au fost înregistrate depășiri ale indicatorilor de calitate a aerului monitorizați în urma incendiului care a izbucnit pe platforma incineratorului din Brazi. Potrivit Gărzii de Mediu, incendiul a fost semnalat prin apel la 112 în noaptea de marți spre miercuri, la ora 2.45. Imediat, echipa de permanență din cadrul Comisariatului Prahova s-a deplasat la fața locului, unde echipele ISU acționau, deja, cu 6 autospeciale pentru stingerea incendiului, potrivit Mediafax.

Din primele constatări, focul se manifestă în interiorul halei incineratorului, cu degajare de fum dens în atmosferă, ca urmare a arderii necontrolate a deșeurilor din incintă. Din cauza degajărilor masive de fum, ISU Prahova a emis mesaj RO-ALERT către populație. „Totuși, datorită condițiilor meteo (ploaie, direcția vântului), indicatorii de calitate a aerului monitorizați la stațiile fixe de monitorizare din Municipiul Ploiești și localitatea Brazi, precum și cei monitorizați cu laboratorului mobil al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova în zona de sud a Municipiului Ploiești, nu au înregistrat creșteri sau depășiri”, a transmis Garda Națională de Mediu.

Reprezentanții instituției precizează că incineratorul era oprit din luna ianuarie a acestui an, iar pe platformă nu au mai fost depozitate deșeuri medicale periculoase. „La această oră, incendiul este încă în desfășurare, iar Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova va continua să monitorizeze situația de pe amplasament, până la stingerea completă a tuturor focarelor”, a mai informat marți dimineața Garda de Mediu.

ISU Prahova a informat că firma care deține hala are autorizație de securitate la incendiu din anul 2011 cu obiect de activitate hală incinerator deșeuri periculoase. „Ultimul control a fost în data de 08.01.2021, ocazie cu care s-au aplicat 2 amenzi în cuantum de 7.500 lei pentru instalația de hidranți care nu funcționa și diminuarea gabaritul căilor de evacuare prin amplasarea de pubele la intrarea în hală”, potrivit ISU Prahova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Incendiu puternic la o firmă din Brazi care colectează deșeuri. Avea activitatea suspendată. Surse: Un angajat ar fi intrat noaptea trecută în hală