Infractorii, monitorizați prin brățări electronice. Inițiativa legislativă a primit deja undă verde în comisiile Camerei Deputaţilor

De Simona Vasiac.
Publicat: 14.04.2021, 08:10.
Actualizat: 14.04.2021, 10:34

Inculpaţii aflaţi în arest la domiciliu sau agresorii vizaţi de un ordin de protecţie ar putea fi monitorizaţi prin brăţări electronice. De asemenea, victimele violenței domestice vor fi alertate dacă agresorul se află în apropiere. Inițiativa legislativă a primit deja undă verde în comisiile Camerei Deputaţilor. 

Raport de admitere pentru inițiativa legislativă privind monitorizarea prin brățări electronice a infractorilor și a inculpaților aflați în arest preventiv la domiciliu. Victimele violenței domestice vor fi alertate dacă agresorul se află în apropiere. De asemenea, un asemenea dispozitiv va fi montat pe glezna persoanelor care trebuie să fie supravegheate.

Dacă vor încălca limitele impuse de ordinul de restricție, brățările vor emite o aletă în toate secțiile de poliție pentru ca oamenii legii să poată interveni repede. Brățara va fi purtată și de victima violeței domestice pentru ca poliția să poată lua legătura cu ea și să o pună în gardă.

Comisiile juridice şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au dat marţi raport favorabil proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale. Raportul urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor.

Proiectul, care a trecut de comisii cu mai multe amendamente de tehnică legislativă, faţă de forma adoptată de Senat în 2020, reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, denumit în continuare SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Florin Dumitrescu, tătic pentru a treia oară? Răspunsul dat de Cristina, soția juratului de la Chefi la cuțite
spynews.ro
Horoscopul zilei de 18 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Liviu Dragnea a câștigat procesul! Fostului lider PSD i-au fost încălcate drepturile
gandul.ro
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A devenit extrem de discretă după o dezamăgire în dragoste
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
„Nicio clipă nu m-am gândit că poți să mori din cauza unei analize simple făcute la spital”
libertatea.ro
Ianis Hagi, întâmpinat cu un sicriu verde. Incredibil ce s-a întâmplat la sărbătoarea lui Rangers
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro