Antena Meniu Search
x

Infractorii, monitorizați prin brățări electronice. Inițiativa legislativă a primit deja undă verde în comisiile Camerei Deputaţilor

Inculpaţii aflaţi în arest la domiciliu sau agresorii vizaţi de un ordin de protecţie ar putea fi monitorizaţi prin brăţări electronice. De asemenea, victimele violenței domestice vor fi alertate dacă agresorul se află în apropiere. Inițiativa legislativă a primit deja undă verde în comisiile Camerei Deputaţilor. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 14.04.2021, 10:34

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Raport de admitere pentru inițiativa legislativă privind monitorizarea prin brățări electronice a infractorilor și a inculpaților aflați în arest preventiv la domiciliu. Victimele violenței domestice vor fi alertate dacă agresorul se află în apropiere. De asemenea, un asemenea dispozitiv va fi montat pe glezna persoanelor care trebuie să fie supravegheate.

Dacă vor încălca limitele impuse de ordinul de restricție, brățările vor emite o aletă în toate secțiile de poliție pentru ca oamenii legii să poată interveni repede. Brățara va fi purtată și de victima violeței domestice pentru ca poliția să poată lua legătura cu ea și să o pună în gardă. 

Comisiile juridice şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au dat marţi raport favorabil proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale. Raportul urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor. 

Proiectul, care a trecut de comisii cu mai multe amendamente de tehnică legislativă, faţă de forma adoptată de Senat în 2020, reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, denumit în continuare SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Infractorii, monitorizați prin brățări electronice. Inițiativa legislativă a primit deja undă verde în comisiile Camerei Deputaţilor