Antena Meniu Search
x

Exclusiv Culisele unei operațiuni sub acoperire ca-n filme. Cum a fost prins liderul motocicliştilor Hells Angels România

"Îngerii iadului" au încercat să scoată cocaina din România în buldozere. Este dezvăluirea în exclusivitate făcută de un ofiţer antidrog pentru Observator. Anchetorii au povestit pas cu pas cum a decurs operaţiunea de prindere a traficanţilor care plănuiau şi asasinarea a doi rivali.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 20.11.2020, 21:00

Vezi și
  • Liderul Hells Angels România plănuia să scoată cocaină din România, în buldozere.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Ofiţer antidrog: "Nu se aşteptau. Am reuşit să oprim la timp tentativa de asasinat".

Îngerii Iadului au fost opriţi de mascaţi după o operaţiune gigant, desfăşurată pe două continente. Zeci de ofiţeri antidrog ai Poliţiei Române, anchetatori DIICOT şi doi procurori veniţi special din America au pus la cale totul, pas cu pas. Opt luni s-a lucrat în acest caz.

Ofiţer antidrog: "Au fost mai multe întâlniri cu investigatorii noştri şi urmau a fi perfectate anumite detalii pentru tranzacţia de cocaină. Suma era pregătită pentru plata unei cantităţi de droguri, un fel de avans, locaţia aleasă de ei era o locaţie sigură pentru organizaţie în care trebuiau să fie depozitate drogurile".

50.000 de euro erau pregătiţi pentru transport. Cocaina era ascunsă în buldozere şi alte utilaje grele, intră hartă mică dar să punem sume de bani pe ea iar din portul Constanţa urma să ajungă în Noua Zeelandă. Profiturile reţelei erau uriaşe: 100.000 de dolari pe kg.

Surse din anchetă spun că în ziua percheziţiilor, infractorii au schimbat planurile de trei ori. Şi ofiţerii si au adaptat scenariile.

Ofiţer antidrog: "Aveam indicii clare că pot să se organizeze foarte repede şi să acţioneze violent dacă nu înţeleg ce se întâmplă."

Poliţiştii descriu gruparea ca una paramilitară, cu o organizare strictă pe ierarhii. Nu acceptă în interior poliţişti, ofiţeri SRI sau chiar militari. Cu toate astea, un ofiţer sub acoperire a reuşit să devină unul de-al lor. O muncă deloc uşoară. Şi-a luat un chopper la fel ca ei şi a învăţat repede limbajul şi comportamentul lor.

Ofiţer antidrog: "Este destul de dificil să accesezi grupări de acest tip. Gruparea este foarte ermetică, organizată pe nivele. Suporţi, hangarounds prospecţi, membrii cu drepturi depline cu diferite roluri în organizaţie."

O structură în care o parte din membrii erau dispuşi să facă orice pentru a-şi demonstra apartenenţa: chiar să ucidă la comandă. Pe drumul drogurilor, ofiţerii au deconspirat un asasinat.

Ofiţer antidrog: "Încercau să negocieze inclusiv o eliminare a unor persoane. Puterea pe care pot să o prindă informală asupra anumitor grupuri, rute de droguri pe care pot să le controleze şi asta deranjează foarte mult".

Surse din lumea moto de la noi din ţară spun că, uşor uşor, filiala Hells Angels România a eliminat majoritatea cluburilor moto - prin violenţă.

Motociclist: "Îţi spuneau ori faci aşa, ori vă batem, vă tăiem emblemele. Sub ameninţare te forţa într-un fel să renunţi la club sau să fii un fel de adept al lor."

Pentru prima dată în istoria României moderne sunt reuşite astfel de acuzaţii în Statele Unite ale Americii cu sprijinul poliţiştilor şi procurorilor de la noi.

De ce? Pentru că în această anchetă se pune în practică legea folosită pentru a distruge mafia. Legea Rico. Adică, şi alţi membrii ai grupului pot fi acuzaţi chiar dacă nu au participat efectiv. Se presupune că trebuiau să ştie de ilegalităţi şi de obicei ştiu, spun poliţiştii.

Românul şi cei doi neozeelandezi săltaţi de mascaţi se află acum în arestul Capitalei şi aşteaptă decizia crucială a judecătorilor români - vor fi sau nu extrădaţi în Statele Unite ale Americii pentru judecată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Culisele unei operațiuni sub acoperire ca-n filme. Cum a fost prins liderul motocicliştilor Hells Angels România