Antena Meniu Search
x

Video Intervenție "chirurgicală" a pompierilor, după incendiul de la Palatul Regal. Înăuntru erau opere de Brâncuşi, Grigorescu, Tonitza sau Luchian

Un incendiu a izbucnit în Palatul Regal din Bucureşti şi peste 150 de oameni au fost scoşi din clădire, în timp ce mai multe tablouri şi sculpturi valoroase au fost mutate rapid din calea flăcărilor. Pompierii au intervenit chirugical, doar cu extinctoarele, pentru a nu distruge operele de artă. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 20.11.2022, 19:22

Vezi și

150 de oameni erau în Palatul Regal de pe Calea Victoriei, care găzduiește Muzeul Național de Artă. Un angajat a văzut că tavanul unei săli de expoziţie de la etajul doi se aprinde. În câteva minute, curtea clădirii monument istoric s-a umplut cu maşini de pompieri. Opere de artă de zeci de milioane de euro erau în pericol de a se face scrum. 

Andre Rotaru, reporter Observator: Imediat ce au fost anunţaţi, pompierii au intervenit cu opt autospeciale de stingere. Au tras un furtun până la etajul doi. Însă, nu a fost nevoie să îl folosească, pentru a nu distruge operele de artă din muzeu. Au folosit doar extinctoarele.

Pompierii au acţionat chirurgical. Printre opere de Brâncuşi, Grigorescu, Tonitza sau Ştefan Luchian orice gest brusc ar fi dus la pierderi greu de estimat. 

Liviu Constantinescu director adjunct MNAR: Erau 12 picturi şi 8 sculpturi. Dintre care una foarte grea, cunoscută ca doamna Stolojan, căreia i se asigură la momentul actual protecţia în sala respectivă.

Pe acelaşi subiect

În aceeaşi sală mai erau şi opere de-ale Olgăi Greceanu, o artistă aristocrată, apropiată a Reginei Maria, şi ale sculptorului Simion Pop. 

Călin-Alexiu Stegerean, director general MNAR: Avem un sistem de detectare a incendiilor. Acesta a intrat în funcţiune. Operele de artă urmează să fie studiate de conservatorii noştri. Sunt opere din perioada interbelică, opere valoroase.

Incendiul de la Palatul Regal din București ar fi pornit de la instalaţia electrică

O scânteie a aprins tavanul de rigips, iar pânzele aşezate pe plafon pentru a asigura o lumină difuză s-au făcut scrum. 

Eduard Olaru, ISU București: Suprafaţa afectată a fost în jur de 70 de metri pătraţi de tavan fals, din plexiglas şi pânză.

Palatul Regal a fost construit pe terenul fostei case Golescu, după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu. Sub domnia Regelui Carol al II-lea, decorarea s-a făcut sub bagheta Reginei Maria a României, care a condus îndeaproape echipa de arhitecți și constructori.

În timpul Revoluției din 1989, Palatul a fost incendiat, iar operele de artă au fost puse grav în pericol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Evenimente » Intervenție "chirurgicală" a pompierilor, după incendiul de la Palatul Regal. Înăuntru erau opere de Brâncuşi, Grigorescu, Tonitza sau Luchian