Antena Meniu Search
x

Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, cere unirea cu România: "Intrăm sub umbrela NATO"

Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova în perioada 2013 - 2015, a analizat într-un interviu acordat Observator tensiunile din regiunea separatistă Transnistria, precum și opțiunile pe care le are Republica Moldova în cazul în care regiunea Odessa ajunge în mâinile rușilor, iar situația de securitate se deteriorează. "După mine, unica soluţie şi cea mai rezonabilă ar fi unirea Republicii Moldova cu România", a declarat Leancă.

de Redactia Observator

la 28.04.2022, 17:23

fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă
Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, cere unirea cu România: "Intrăm sub umbrela NATO" - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta (arhivă)

"Suntem în zona limitrofă războiului, în regiunea transnistreană, unde sunt amplasate trupe ruseşti din prima zi a independenţei Republciii Moldova. Doamne fereşte dacă acest depozit explodează, ar face ravagii extrem de mari, e o mină cu efect întârziat. Pentru Rusia mereu obiectivul a fost transnistrizarea întregii Republici Moldova. Prima noastră şansă este ca Ucraina să reziste", a declarat Iurie Leancă.

"După mine, unica soluţie şi cea mai rezonabilă ar fi unirea Republicii Moldova cu România. Şi atunci intrăm sub umbrela de securitate a NATO. Mereu pot fi invocate tot felul de argumente, că România e ţară NATO, că nu e autonomă în decizii de acest gen. Nu cred că astfel de argumente sunt foarte rezonabile. Problema se pune într-o manieră existenţială. Rusia spune că ar trebui să elibereze şi Transnistria, că în Transnistria ar fi cetăţeni ruşi. În Republica Moldova e pământ românesc, sunt peste un milion de cetăţeni români. România nu are doar dreptul, dar şi obligaţia legală, morală şi politică de a se preocupa de soarta acestor cetăţeni", a mai spus fostul premier al Republicii Moldova.

Iurie Leancă: "Nu avem o altă ţară mai importantă pentru noi decât România"

"În situaţii de criză e nevoie de viziunea politicienilor, de decizii la nivel de decidenţi. Situaţia e de criză fără precedent şi e nevoie de soluţii radicale. Maia Sandu e preşedinta Republicii Moldova. Preşedinta Republicii Moldova nu se poate propunţa foarte explicit în virtutea poziţiei pe care o are pentru lichidarea acestui subiect al dreptului internaţional care se numeşte Republica Moldova", a declarat Leancă.

"Nu avem o altă ţară mai importantă pentru noi decât România, de unde poate veni soluţia de securitate şi de bunăstare. Discuţiile trebuie avute acum, ieri, alaltăieri şi aplicate în cazul în care acest scenariu se realizează şi regiunea Odesa cade. Care ar fi soluţia? Să ieşim să luptăm cu armele în mâini? E o chestie eroică, patriotică, dar cât putem rezista? Două ore, o zi, o noapte.... Şi după aia ce facem? România trebuie să decidă în ce măsură contează pentru ea Republica Moldova. Ce pot să vă spun e doar că am avut discuţii cu prim-ministrul de atunci, cu domnul Ponta, şi cu preşedintele Băsescu. Eram gata, în cazul în care se deteriora situaţia, să întreprindem anumite acţiuni", a conchis el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, cere unirea cu România: "Intrăm sub umbrela NATO"