Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 64 LIVE TEXT. Explozii în Kiev, după vizita Secretarului General al ONU. Antonio Guterres cere un "armistițiu complet"

Război Rusia - Ucraina, ziua 64. O explozie a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în oraşul Herson, oraş controlat în totalitate de armata rusă. Potrivit CNN, explozia a avut lo lângă turnul principal de televiziune aflat în centrul oraşului. Deşi mai multe imagini circulă pe reţelele de socializare, CNN spune că nu le poate confirm veridicitatea. Pe de altă parte, întreaga regiune Herson va avea drept monedă rubla începând cu 1 mai anunţa presa rusă de stat. Compania Microsoft anunţă că hackerii afiliaţi guvernului rus au realizat mai multe atacuri asupra unor obiective din Ucraina pentru a sprijini acţiunile militare. SUA afirmă că deţine informaţii credibile conform cărora armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, spune că guvernul ucrainean lucrează la un proiect de lege pentru reconstrucţia postbelică a ţării.

de Redactia Observator

la 28.04.2022 , 21:53

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 21:05. Secretarul General al ONU depune eforturi pentru un armistițiu complet

Intervenţia militară rusă în Ucraina este o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite, a afirmat joi seară, la Kiev, Antonio Guterres, Secretarul General al Naţiunilor Unite, subliniind că va continua eforturile pentru un armistiţiu.

Articolul continuă după reclamă

"Am avut discuţii intense" cu preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat Antonio Guterres. Invazia militară rusă este o "încălcare" a Cartei Naţiunilor Unite, fiind o pătrundere pe teritoriul unui stat străin, a subliniat Antonio Guterres, potrivit BBC News, precizând că depune eforturi pentru un armistiţiu complet.

Pe acelaşi subiect

Agenţiile ONU au livrat alimente la peste două milioane de ucraineni, a continuat Antonio Guterres, declarându-se încrezător că este posibil "un rezultat de succes pentru deblocarea crizei de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol".

"La Mariupol este o criză în cadrul altei crize. Facem tot posibilul pentru evacuarea oamenilor de la Azovstal", a explicat secretarul general ONU.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit cu Antonio Guterres despre "încălcările drepturilor omului" comise de forţele militare ruse, transmite MEDIAFAX.

"Sunt încrezător, la fel ca multe dintre rudele celor blocaţi în combinatul Azovstal, că secretarul general ONU şi noi vom reuşi să avem un rezultat de succes", a afirmat Volodimir Zelenski, precizând şi că solicită asistenţă umanitară suplimentară din partea Naţiunilor Unite.

"Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a eşuat în sarcina de a împiedica izbucnirea acestui război şi în a-l opri, ceea ce generează multă dezamăgire, frustrare şi furie", a acuzat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Figaro.

UPDATE 21:00. Două explozii au avut loc în Kiev, la finalul vizitei secretarului general al ONU

Două explozii s-au produs, joi seară, în capitala Ucrainei, Kiev, iar autorităţile afirmă că armata rusă a comis atacuri cu rachete în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Conform agenţiei Reuters şi posturilor de televiziune BBC News şi CNN, au avut loc cel puţin două explozii, joi seară, la câţiva kilometri de centrul oraşului Kiev.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Exploziile s-au produs la finalul întâlnirii secretarului general ONU, Antonio Guterres, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că Rusia a lansat două rachete în districtul Şevcenkivski din Kiev. "Inamicul a atacat Kievul, au fost două atacuri în Şevcenkivski. Toate serviciile sunt funcţionale. Informaţiile despre victime sunt în curs de clarificare", a declarat Vitali Kliciko, citat de agenţia Ukrinform.

Informaţiile despre cauzele exploziilor nu pot fi verificate din surse independente, conform BBC News.

UPDATE 19:55. Zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi pentru presupuse crime de război la Bucha

Zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi joi pentru presupuse crime de război comise la Bucea, a anunţat procurorul general al Ucrainei pe contul său de Telegram, relatează AFP. ''Zece soldaţi din Brigada 64 de puşcaşi motorizaţi din Rusia, aparţinând Armatei a 35-a ruse, au fost inculpaţi pentru tratament crud asupra civililor şi alte încălcări ale legii şi cutumelor războiului'', a spus procurorul, potrivit AGERPRES.

Potrivit anchetei, militarii ruşi, în timpul ocupării Bucea în martie, ''au luat ostatici civili care nu luau parte la ostilităţi şi erau neînarmaţi. Ocupanţii nu le-au dat nici să mănânce, nici să bea'', a detaliat procurorul. ''Suspecţii i-au îngenunchiat, i-au legat la ochi cu materiale textile şi hârtie autocolantă, le-au legat mâinile cu legături de plastic şi i-au ameninţat că îi vor ucide trăgând în mod deliberat în direcţia lor'', a continuat el.

''Pentru a obţine informaţii despre locul în care se află soldaţii ucraineni şi într-un caz fără justificare, militarii ruşi au provocat răni civililor. Au primit pumni, lovituri la picioare, degete şi trunchi. Ocupanţii au şi jefuit populaţia locală, confiscându-le bunurile personale şi echipamentele casnice'', a spus el.

Procurorul a adăugat că cei zece bărbaţi vor face obiectul unor cercetări pentru a fi arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei. Această inculpare este prima de când 20 de cadavre ale unor oameni îmbrăcaţi în civil au fost descoperite de AFP pe o stradă din Bucea la 2 aprilie, stârnind condamnări şi indignare în întreaga lume.

Ucrainenii i-au acuzat pe ruşi de crime de război, dar Moscova a negat orice responsabilitate şi a vorbit de o ''înscenare'' a Kievului.

UPDATE 17:50. Spitalul de campanie din oțelăria Azovstal a fost lovit de o bombă, anunță ucrainenii

Un comandant militar ucrainean ascuns în interiorul oțelăriei Azovstal din Mariupol a declarat pentru Sky News că o bombă aeriană rusă a lovit un adăpost dintr-un spital de campanie din cadrul uzinei.

Maiorul Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a armatei ucrainene, a declarat că o bombă aeriană a aterizat în apropierea spitalului unde sute de persoane primeau tratament.

„Situația este dificilă. Aproximativ 600 de persoane au răni de diferite grade de gravitate. Avem civili răniți. În ceea ce privește sprijinul medical, acesta este absent. Noaptea trecută, o bombă aeriană a lovit direct adăpostul spitalului militar", a declarat maiorul.

Militarul a descris pagubele suferite de unitatea medicală. „Sala de operații a fost complet distrusă, nu mai putem opera răniții. Situația este critică. Sprijinul medical este absent. Condițiile în care militarii și civilii, copiii și bătrânii încearcă să supraviețuiască sunt pur și simplu oribile", a precizat maiorul ucrainean, potrivit MEDIAFAX.

Marți, Kremlinul a susținut că președintele rus Putin i-a spus președintelui turc Erdogan că nu sunt în desfășurare operațiuni militare în Mariupol.

Cu toate acestea, imaginile și informațiile care vin din oraș arată că asaltul rusesc continuă. „În cursul nopții trecute, au avut loc peste 50 de atacuri aeriene. Nu mă refer nici măcar la sistemele de artilerie de pe nave, bazate pe navele de război rusești, de la artileria de la sol. Tancurile și alte echipamente militare trag cu focuri de armă de la mică distanță asupra zonelor rezidențiale, asupra oricăror clădiri. Inamicul culcă la pământ orice infrastructură aflată în zona noastră. Pot spune că orașul este dincolo de pragul unei catastrofe umanitare. A fost complet șters de pe fața pământului. Garnizoana ucraineană de la Mariupol menține liniile de apărare la lucrările Azovstal și pe căile de acces către acesta. Restul teritoriului este controlat de trupele rusești", a spus maiorul Volyna.

Maiorul Volyna a declarat că unitatea sa cere o trecere sigură pentru toți civilii și pentru oamenii săi. „Cerem o extracție sigură spre teritoriul unei țări terțe din orașul Mariupol, spre un teritoriu unde civilii, militarii și răniții vor fi în siguranță... Credem că o operațiune militară ar provoca multe victime și ar dura mult timp. Vom suferi pierderi, vor fi răniți și morți", a adăugat el.

Potrivit primarului din Mariupol, care nu se mai află în oraș, peste 21.000 de civili au murit de când a început asaltul rusesc, la sfârșitul lunii februarie.

UPDATE 17:00. Propagandiștii ruși vorbesc despre război nuclear la TV: "E cel mai probabil sfârșit. Toți murim într-o bună zi"

Vladimir Putin va lansa un atac nuclear masiv asupra Vestului decât să accepte înfrângerea în Ucraina, a declarat unul dintre propagandiștii de seamă ai Moscovei, potrivit Daily Mail. Afirmația este doar ultima dintr-o serie ce a reamintit de perspectiva catastrofală a unui război cu bombe atomice.

Margarita Simonyan, editor la televiziunea de stat RT și una dintre cele mai importante voci pro-Kremlin, a declarat că e mai probabil ca Vladimir Putin să apese pe "butonul roșu" decât să accepte ideea că Rusia va pierde războiul cu Ucraina. "Fie pierdem în Ucraina fie începe Al Treilea Război Mondial. Cred că Al Treilea Război Mondial e mai realist, știindu-ne pe noi, știind cum e liderul nostru", a spus ea. "Cel mai incredibil sfârșit, că se va termina totul cu un atac nuclear, pare mai probabil pentru mine decât orice alt posibil rezultat. E îngrozitor, dar, pe de altă parte, asta e. Vom merge în Rai... Toți murim într-o bună zi", a mai spus Margarita Simonyan.

UPDATE 14:59 Aprovizionarea cu armament a Ucrainei şi a Republicii Moldova ameninţă securitatea Europei

Decizia statelor occidentale de a aproviziona cu armament Ucraina, Republica Moldova şi Georgia generează riscuri pentru securitatea Europei, a avertizat joi Administraţia Vladimir Putin, notează Mediafax. "Tendinţa de a alimenta cu armament Ucraina şi alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate", a declarat joi, potrivit CNN, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, răspunzând la o întrebare a presei despre intenţia Marii Britanii de a furniza armament suplimentar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a sugerat miercuri că este esenţial să fie furnizat armament nu doar Ucrainei, ci şi Republicii Moldova, Georgiei şi naţiunilor din Balcanii de Vest. "Sunt unii care argumentează că nu ar trebui să furnizăm armament greu de teama de a nu provoca ceva mai rău. Dar opinia mea este că, de fapt, cea mai mare provocare ar fi lipsa de acţiuni. Şi trebuie să ne asigurăm că, alături de Ucraina, şi Balcanii de Vest, precum şi ţări precum Republica Moldova şi Georgia au rezilienţă şi capabilităţi de a-şi menţine suveranitatea şi libertatea", a afirmat Liz Truss.

UPDATE 14:20 Poliția ucraineană: aproximativ 1.150 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev

Cadavrele a 1.150 de civili au fost recuperate în regiunea ucraineană Kiev, iar între 50% și 70% dintre acestea au răni de glonț provocate de arme de calibru mic, a anunțat joi poliția ucraineană. Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a declarat într-o înregistrare postată pe Twitter că majoritatea cadavrelor au fost găsite în orașul Bucha, anunță Reuters, citată de Mediafax. "Până în prezent, am găsit, examinat și predat instituțiilor medico-legale 1.150 de cadavre de civili morți. Vreau să subliniez că este vorba de civili, nu de militari", a declarat Nebytov în înregistrarea video. Oficialii ucraineni spun că civilii găsiți morți în Bucha au fost uciși de forțele rusești. Jurnaliștii nu au putut verifica numărul de persoane decedate în Bucha sau circumstanțele morții lor.

UPDATE 13:10 Tancurile ruseşti sunt distruse uşor în Ucraina din cauza unui defect de fabricaţie

Rusia a pierdut sute de tancuri în cele 64 de zile de la începutul războiului din Ucraina. Experţii americani susţin că au identificat marea problemă a tancurilor ruseşti şi este un defect de fabricaţie. Potrivit estimărilor independente, armata rusă ar fi pierdut 580 de tancuri de la începutul invaziei. Experţii americanii spun că tancurile ruseşti suferă din cauza unui defect de fabricaţie pe care ei îl numesc "efectul jack-in-the-box", o problemă pe care ţările occidentale au rezolvat-o în urmă cu decenii. Americanii se declară şocaţi de faptul că inginerii ruşi nu au sesizat defectul şi nu au remediat problema.

UPDATE 12:00 The Guardian: Rusia aproape şi-a dublat veniturile obţinute din combustibili fosili de când a invadat Ucraina, în pofida sancţiunilor occidentale

Rusia aproape şi-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război în Ucraina, beneficiind de creşterea preţurilor chiar dacă volumele au fost reduse în urma sancţiunilor impuse de statele occidentale. Moscova a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze şi cărbune, în două luni, Germania fiind cel mai mare importator, relatează The Guardian, citat de news.ro. Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze şi cărbune în cele două luni de la începutul invaziei din Ucraina, potrivit unei analize asupra mişcărilor de transport maritim şi a mărfurilor realizată de Centrul de Cercetare privind Energia şi Aerul Curat (”Centre for Research on Energy and Clean Air”- CREA).

Pentru UE, importurile au fost în valoare de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru întreg anul trecut, sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună. Studiul citat arată modul în care Rusia a continuat să beneficieze de pe urma hegemoniei sale în livrările de energie în Europa, chiar dacă statele occidentale au încercat din răsputeri să îl împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul şi gazele ca armă economică.

UPDATE 11:55 În uzina Azovstal s-ar afla 400 de răniţi

În uzina Azovstal s-ar afla nu mai puţin de 400 de răniţi, civili şi militari. Potrivit agenţiei EFE, care citează surse ucrainene, evacuarea acestora este imposibilă pentru că bombardamentele armatei ruse nu se opresc. "Dintre răniţi, cel puţin o treime, dacă nu chiar mai mult, au nevoie de intervenţie urgentă. În aceste condiţii, inevitabil că unii vor muri", a declarat un medic din armata ucraineană pentru sursa citată.

UPDATE 11:15 Publicaţia rusă Pravda anunţă că România şi Polonia sunt primele candidate pentru lovituri cu rachete Kalibr: "O caută cu lumânarea"

România a devenit brusc una dintre ţintele Rusiei. Cel puţin aşa anunţă publicaţia rusă Pravda.ru, care trece ţara noastră pe lista statelor care au ajutat Ucraina cu echipament militar. Pravda.ru scrie că Marea Britanie, prin faptul că a recunoscut legitimitatea loviturilor ucrainene asupra bazelor militare din Rusia, a justificat lovituri aeriene ruseşti asupra unor lanţuri logistice din mai multe state membre NATO. "Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea", scriu rușii de la Pravda.

UPDATE 10:50 Portul din Sevastopol, păzit de delfini antrenaţi de armata rusă

Cel mai important port rusesc la Marea Neagră, Sevastopol, este păzit de delfini special antrenaţi. Imaginile din satelit publicate de news.usni.org, arată că ruşii au instalat două cuşti într-un golf. Rusia a instalat două cuşti în care ţin delfinii, iar potrivit imaginilor din satelit acestea au fost aduse în luna februarie, în zilele premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina. Delfinii special antrenaţi au rolul de a proteja navele ruseşti de posibile atacuri ale trupelor speciale ucrainene care ar încerca acţiuni de sabotaj cu ajutorul scafandrilor.

UPDATE 10:18 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: Războiul din Ucraina va continua până când "Rusia va decide să îi pună capăt"

Războiul din Ucraina va continua până când ”Rusia va decide să îi pună capăt” şi când va exista ”posibilitatea semnării unui acord politic serios”, între cele două părţi beligerante, a declarat, miercuri, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul unui interviu pentru CNN, citat de news.ro. ”Războiul nu se va încheia cu întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federaţia Rusă va decide să îi pună capăt şi atunci când va exista – după o încetare a focului – posibilitatea semnării unui acord politic serios. Putem avea toate întâlnirile, dar nu vor pune capăt războiului”, a afirmat Guterres. Şeful ONU a călătorit, marţi, la Moscova cu scopul de a avea o întâlnire individuală cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta ”propuneri de asistenţă umanitară şi de evacuare a civililor” din zonele de conflict, respectiv din oraşul asediat Mariupol, potrivit unui oficial al ONU.

UPDATE 09:18 Cum îl ajută serviciile de informaţii din SUA pe Zelenski

Serviciile secrete americane îl ajută pe Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Potrivit NBC News, care citează surse, serviciile de informaţii din Statele Unite îl avertizează pe Zelenski cu privire la iminenţă unor atacuri ale armatei ruse. Astfel, Ucraina poate îşi mute în timp util unităţile şi dispozitivele de apărare antiaeriană, iar bombardamentele ruşilor ţintesc doar câmpuri goale. Potrivit NBC News, datele transmise armatei ucrainene sunt furnizate aproape în timp real. Sateliţii urmăresc fiecare mişcare a trupelor ruse, iar din datele obţinute se poate deduce cu o precizie aproape milimetrică care vor fi următoarele ţinte. Ucraina îşi schimbă aproape zilnic locaţiile unităţilor de apărare antiaeriană, aceasta fiind şi unul dintre motivele pentru care Rusia nu a reuşit încă să aibă supremaţie aeriană.

Explozie în Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune din centrul oraşului

A avut loc o explozie în oraşul Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune din centrul oraşului, transmite CNN. Agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Ucraina a tras trei rachete în oraş, care se află sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie, iar două dintre rachete au fost doborâte. Un videoclip, care circulă pe reţelele de socializare, arată o explozie în aer, urmată de o explozie de foc lângă turnul TV Herson.

CNN spune că a confirmat autenticitatea videoclipului. Agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Ucraina a tras trei rachete în oraş, care se afla sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie. Două dintre rachete au fost doborâte, a spus agenţia de presă. Într-un incident separat din sudul Ucrainei, oficialii de la Odesa au declarat că apărarea antiaeriană a interceptat o dronă de recunoaştere rusă în largul coastei.

Zelenski, după prima şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale: Lucrăm la detalii pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic că a avut loc prima şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, din timpul războiului, unde s-a discutat un set de probleme, în special reconstrucţia ţării. Lucrăm deja la toate detaliile pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid şi cât mai eficient, spune liderul ucrainean, notează news.ro. ”Astăzi a avut loc o şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale. Prima întâlnire din timpul războiului pe scară largă. S-a discutat un set de probleme. În special, reconstrucţia ţării noastre. Lucrăm deja la toate detaliile pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid şi cât mai eficient”, anunţă preşedintele ucrainean. El menţionează că aşteaptă cereri şi propuneri specifice din partea autorităţilor locale, pentru a putea vorbi concret cu partenerii lor, cu Uniunea Europeană, cu donatorii internaţionali.

”Comunităţile trebuie să furnizeze toate informaţiile despre locuinţele distruse, toate obiectele deteriorate”, adaugă el. ”Am discutat cum şi în ce ordine să construim, cum să organizăm achiziţia de locuinţe. Scopul nostru nu este doar să reconstruim tot ceea ce a fost distrus de ocupanţi, dar şi de a rezolva probleme vechi cu cozile pentru locuinţe, pentru ca toţi militarii, salvatorii, poliţiştii, toţi cei care lucrează pentru stat să aibă o locuinţă proprie. Astăzi, în Congres, am auzit rapoartele privind furnizarea cât mai devreme posibilă de locuinţe pentru IDP”, a mai spus liderul ucrainean.

Zelenski a transmis un mesaj şi către cei care apără sudul ţării. ”Astăzi vreau să-i susţin în mod special pe ucrainenii din sudul ţării noastre. În Herson, în toate comunităţile din regiune, în districtele ocupate temporar din regiunea Zaporizhzhia. Sunt recunoscător tuturor celor care nu renunţă, care protestează, care ignoră ocupanţii şi arată acelor proscrişi care au devenit colaboratori că nu au viitor. Cu cât rezistenţa noastră este mai puternică acum, cu atât mai multă respingere vor vedea ocupanţii, cu atât viaţa normală se va întoarce mai repede pe pământul nostru”, spune Zelenski. Preşedintele Ucrainei arată că ”forţele Armate ale Ucrainei continuă să învingă invadatorii pe întreg teritoriul pe care continuă luptele”.

SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk

SUA au informaţii credibile că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea, spune oficialul Statele Unite deţin informaţii credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Doneţk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU. ”Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a transmis oficialul.

”Acum avem informaţii credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Doneţk a executat ucrainenii care încercau să se predea, în loc să-i aresteze”, a spus Van Schaak, potrivit CNN. ”Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării civililor şi a combatanţilor care sunt în afara luptei”, a adăugat ea. Van Schaak a mai spus că SUA au „rapoarte credibile despre indivizi ucişi în stil de execuţie cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violenţa sexuală împotriva femeilor şi fetelor.” ”Aceste imagini şi rapoarte sugerează că atrocităţile nu sunt rezultatul unor unităţi sau indivizi necinstiţi, ci mai degrabă dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forţele Rusiei sunt angajate”, a adăugat Van Schaak.

„Să fim clari: cei care au dezlănţuit, au comis şi au ordonat aceste crime trebuie traşi la răspundere, iar dovezile acestei crime cresc zilnic”, a spus Van Schaak. „Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a completat ea.  Statele Unite salută ancheta CPI privind atrocităţile comise în Ucraina. „Statele Unite sprijină o serie de investigaţii internaţionale privind atrocităţile din Ucraina. Acestea includ cele conduse de Curtea Penală Internaţională, ONU şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa”, a mai precizat oficialul.

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă

Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă, care îl citează pe vicepreşedintelele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov, potrivit CNN, citat de news.ro. Vicepreşedintele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov, a declarat agenţiei de presă RIA-Novosti că perioada de tranziţie va dura până la patru luni în care vor fi în circulaţie atât rubla rusă, cât şi grivna ucraineană. După aceea, va avea loc o tranziţie completă la rublă.

Forţele ruse au instalat marţi un nou guvern local în Herson. Instalarea a avut loc la câteva zile după ce forţele ruse au preluat controlul asupra clădirii Consiliului oraşului Herson, înlăturând guvernul ales şi înlocuindu-i apărarea cu trupe militare ruse.

Microsoft: Hackerii guvernului rus au efectuat mai multe atacuri împotriva Ucrainei care au părut să sprijine atacurile militare ale Moscovei

Hackerii guvernului rus au efectuat mai multe operaţiuni cibernetice împotriva Ucrainei care au părut să sprijine atacurile militare ale Moscovei şi campaniile de propagandă online, a afirmat Microsoft într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters, citat de news.ro. Intruziunile raportate, dintre care unele nu au fost dezvăluite anterior, sugerează că hackingul a jucat un rol mai important în conflict decât ceea ce a fost cunoscut public.

Atacul digital, despre care Microsoft a spus că a început cu un an înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, ar fi pus bazele diferitelor misiuni militare pe teritoriul devastat de război, au descoperit cercetătorii. Între 23 februarie şi 8 aprilie, Microsoft a observat un total de 37 de atacuri cibernetice distructive ruseşti în interiorul Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Descoperirile subliniază modul în care războiul modern poate combina loviturile digitale cu cele cinetice, au spus experţii. ”Generalii şi spionii ruşi au încercat să facă din atacurile cibernetice o parte a efortului lor de război în timp ce s-au luptat pe câmpul de luptă”, a spus Thomas Rid, profesor de Studii Strategice la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate Paul H. Nitze de la Universitatea Johns Hopkins.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 64 LIVE TEXT. Explozii în Kiev, după vizita Secretarului General al ONU. Antonio Guterres cere un "armistițiu complet"