Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Jobul pentru care Mădălin se bate cu alți 15 tineri pe un loc. Salariu începe de la 5.000 de lei și poate crește considerabil: "E jale"

Tot mai mulţi tineri vor să devină poliţişti. Este bătaie mare pe posturile scoase la concurs de Poliţia Română din sursă externă. 16 candidaţi s-au înscris ca să ocupe un loc de agent sau ofiţer. În total sunt peste 20.000 de tineri care râvnesc la uniforma de polițist.

de Ana Grigore

la 29.09.2024 , 19:57

Dacă în anii trecuți, ministerul de Interne nu reușea să îi atragă pe tineri și ramâneau locuri neocupate, acum 16 candidați se luptă pentru un singur post. Printre ei este și Mădălin. Are 19 ani şi se pregatește la sală de patru ori pe saptămână.

"Pentru arest, ramura arest și reținere preventivă", spune Mădălin.

"Sincer, verișoara mea. Ea lucrează deja în DGPMB și mi-a zis că s-au scos niște posturi din sursa externă, merită, banii sunt accesibili. Trebuie să ai foarte multă condiție fizică dacă vrei să reziști. Mai ales aici la jaloane, e jale și in rest, la elemente, mă descurc", a spus Mădălin, întrebat ce l-a făcut să aleagă această meserie.

Vezi și

16 candidați se luptă pentru un singur post

Pe acelaşi subiect

Și Iulian îsi încearcă norocul.

"Din cauza prietenilor, ei mi-au spus să mă fac, că am stofă. Altceva, să vă spun sincer, nu mă văd să fac, mă pasioneaza. Eu mă văd capabil să fac cu nota 10 curat", spune el.

Pentru astfel de antrenamente cu specialişti, candidații plătesc între 500 și 800 de lei lunar.

"Au de parcurs traseul în trei minute și 10 secunde pentru a nu fi eliminat din concurs. Aceasta probă sportivă care este formată din 12 obstacole poate să artragă penalizare sau eliminare după caz, dacă nu este facută conform regulamentului", spune Andrei Cucolea instructor sportiv.

Politia Romana are disponibile 1238 de posturi pentru care au fost depuse peste 20.000 de cereri.

Posturile scoase la concurs sunt pentru funcțiile de ofițer, agent și personal contractual. Cei mai mulți candidați își doresc să fie agenți de poliție. Pentru această funcție au fost depuse cele mai multe cereri: 18.000 mii de tineri se bat pentru cele 923 de posturi scoase la concurs.

Pentru cele 68 de locuri de ofiţeri şi-au depus dosarul aproape o mie de candidaţi. Posturile scoase la concurs sunt pentru mai multe specializări, printre care: acţiuni speciale, criminalistică, operaţiuni speciale, ordine publică și rutieră și investigarea criminalităţii economice.

Salariile atractive îi atrag pe tineri

"Pentru unii dintre candidaţi îi determină şi dorinţa de a face o diferenţă în societate, iar pentru alţii dintre ei, interesul pentru această meserie stă şi în natura dinamică şi de multe ori imprevizibilă a muncii de poliţie", Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.

Şi salariile atractive pentru un tânăr aflat la început de carieră sunt luate în considerare de mulţi.

"Un salariu de agent debutant poate să plece de la 5000 de lei dar creşte în funcție de turele de noapte lucrate, orele de weekend și sporurile aferente. În schimb la un ofițer poate să crească să fie plus 2000 de lei", spune Andrei Cucolea instructor sportiv.

În perioada 3-20 octombrie vor avea loc probele practice, unde candidatii isi vor demonstra calităţile fizice iar pe 26 octombrie va fi susţinută proba scrisa, printr-un examen tip grilă, cu intrebari din legislatie.

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Evenimente » Jobul pentru care Mădălin se bate cu alți 15 tineri pe un loc. Salariu începe de la 5.000 de lei și poate crește considerabil: "E jale"