Meniu
Search
x

Klaus Iohannis a cerut o analiză a funcționării pieței de energie, la o videoconferință cu președintele Consiliului European și un grup de lideri europeni

Președintele României a subliniat necesitatea ca subiectul creșterii prețurilor la energie să rămână prioritar pe agenda instituțiilor europene și s-a pronunțat pentru o analiză a funcționării pieței de energie, în cadrul unei videoconferințe cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni.

De Redactia Observator la 13.12.2021, 19:13

La videoconferință au participat și prim-miniștrii Sloveniei, Janez Janša, Estoniei, Kaja Kallas, și Letoniei, Krišjānis Kariņš, în pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din 15 decembrie 2021 și a reuniunii Consiliului European din 16 decembrie 2021.

Principalele subiecte abordate în cadrul videoconferinței au vizat temele aflate pe agenda Consiliului European, respectiv coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situațiilor de criză și reziliența la acestea, prețurile la energie, securitatea și apărarea Uniunii Europene, aspectele externe ale migrației și, respectiv, relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe situația de la granițele cu Ucraina și cu Belarus.

Președintele Klaus Iohannis a reamintit, totodată, necesitatea găsirii de soluții pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a evidențiat importanța corelării acestei discuții cu obiectivele Uniunii în materie de schimbări climatice.

Președintele României a reiterat susținerea țării noastre pentru energia nucleară și gazul natural, ca opțiuni pentru o tranziție energetică accesibilă, inclusiv în contextul pregătirii unor noi propuneri legislative ale Comisiei Europene.

Pe acelaşi subiect

În cadrul intervenției sale, Președintele României s-a pronunțat pentru continuarea coordonării strânse a statelor membre UE, bazate pe date științifice, inclusiv în ceea ce privește noua variantă a virusului SARS-CoV-2.

Referitor la securitate și apărare, Președintele Klaus Iohannis a accentuat ideea consolidării rolului Uniunii Europene în domeniul securității și apărării, în strânsă cooperare și complementaritate cu NATO, prin consolidarea relației transatlantice. În context, Președintele României a evocat convorbirea avută recent cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în format B9 și a evidențiat importanța coordonării și a unității atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO față de acțiunile Rusiei din Vecinătatea Estică.

În cadrul discuțiilor legate de pregătirile Summitului Parteneriatului Estic (PaE), Președintele Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie ca Uniunea Europeană să aibă un nivel de ambiție ridicat prin Declarația comună ce ar urma să fie adoptată cu acest prilej, care să conțină o viziune strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului.

Președintele României a reiterat necesitatea sprijinirii de către Uniunea Europeană a partenerilor care își doresc și se află angajați ferm pe calea reformelor, precum Republica Moldova, a cărei conducere este orientată spre reformă și un angajament european puternic, mai arată un comunicat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis a cerut o analiză a funcționării pieței de energie, la o videoconferință cu președintele Consiliului European și un grup de lideri europeni

Breaking News

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022