Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce au discutat Joe Biden, Klaus Iohannis și liderii din Formatul București, cu privire la tensiunile dintre Ucraina și Rusia

Preşedintele american, Joe Biden, a avut joi consultări cu nouă ţări est-europene membre ale NATO, printre care România, în privinţa summitului cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi temerilor unei invazii a Ucrainei.

de Redactia Observator

la 10.12.2021 , 00:06

Consultari intre Joe Biden si Klaus Iohannis dupa summitul cu Vladimir Putin declanșat de teama unei invazii a Ucrainei Consultari intre Joe Biden si Klaus Iohannis dupa summitul cu Vladimir Putin declanșat de teama unei invazii a Ucrainei - Administrația Prezidențială

UPDATE 00:00 Administrația Prezidențială a anunțat primele concluzii după discuțiile Joe Biden - Klaus Iohannis - liderii din Formatul București

Comunicatul Administrației Prezidențiale: "Participarea Președintelui României, Klaus Iohannis, la consultări cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, și cu ceilalți lideri ai statelor aliate din Formatul București (B9)

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 9 decembrie 2021, la consultări cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, și cu ceilalți lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul București (B9).

Articolul continuă după reclamă

Subiectul principal al consultărilor, desfășurate telefonic, a vizat situația îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre, context în care Președintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuției pe care a avut-o recent cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și evaluarea sa.  

Pe acelaşi subiect

Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acțiunilor Rusiei asupra securității aliaților și partenerilor din regiune și coordonarea între statele aliate.

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul București (B9), fapt ce confirmă valoarea acestui format de consultare și coordonare între aliați, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO.

Președintele României a subliniat importanța informării, coordonării și consultării aliaților în fața acestor provocări de securitate, evidențiind că menținerea unității statelor aliate este esențială în aceste momente.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenței avansate a NATO pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său. De asemenea, Președintele României a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între România și SUA"

UPDATE 14:15: Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, de la ora 15:00, la Summitul Democraţiei, organizat de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, iar de la ora 20:45, va avea loc discuția telefonică cu liderii "Grupului celor Nouă de la București".

Joe Biden va avea o discuţie telefonică cu "liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică", potrivit unui comunicat.

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, scrie Agerpres.

Acest apel va avea loc după o conversaţie telefonică programată cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care caută ajutorul Statelor Unite pentru a evita ceea ce el consideră ca ameninţări cu invazia de către Rusia.

Tensiunile și presiunile diplomatice cresc

Tensiunile şi presiunile diplomatice cresc, în timp ce Washingtonul şi aliaţii săi acuză Moscova că desfăşoară zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.

Joe Biden şi Vladimir Putin au adus în discuţie această problemă arzătoare în cursul summitului lor virtual de două ore, marţi.

Excluzând, deocamdată, orice intervenţie militară în cazul unei invazii a Ucrainei, Joe Biden a avertizat miercuri că un atac rus în Ucraina va duce la o întărire a prezenţei militare americane pe teritoriile membrilor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

La rândul său, liderul de la Kremlin a apărat dreptul Rusiei "de a-şi proteja securitatea", estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi "criminal".

În cursul summitului cu liderul administraţiei de la Washington, Vladimir Putin a cerut mai ales "garanţii juridice sigure" care să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri politice » Ce au discutat Joe Biden, Klaus Iohannis și liderii din Formatul București, cu privire la tensiunile dintre Ucraina și Rusia