Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis despre Holocaust: "Este datoria noastră, a tuturor, să recunoaştem greşelile trecutului"

Preşedintele român a declarat că oamenii trebuie să onoreze memoria victimelor Holocaustului. În opinia sa, trebuie adoptată o poziţie fermă faţă de greşelile trecutului.

Preşedintele român a declarat că oamenii trebuie să onoreze memoria victimelor Holocaustului. În opinia sa, trebuie adoptată o poziţie fermă faţă de greşelile trecutului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi, la ceremonia de marcare a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că este datoria permanentă a tuturor de a recunoaşte greşelile trecutului, precum şi de a onora memoria celor care au pierit nevinovaţi.

"Este datoria noastră permanentă, a tuturor, aşa cum am făcut şi astăzi, aici, să adoptăm o poziţie fermă şi să recunoaştem greşelile trecutului, precum şi să onorăm memoria celor nevinovaţi care au pierit", a spus şeful statului, în discursul susţinut la sediul Consiliului Europei. 

 El a arătat că pe 27 ianuarie se marchează eliberarea prizonierilor din lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis a catalogat Aushwitzul drept unul dintre cele mai triste repere ale memoriei din istoria umanităţii. 

"Ne aflăm astăzi aici pentru a aduce un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului. Ne înclinăm în faţa tragediei fără precedent pe care fiecare dintre aceste victime a trăit-o individual, dar care a avut un puternic impact asupra întregii umanităţi.

Ziua de 27 ianuarie, dată care marchează eliberarea prizonierilor. Această zi a reprezentat, de asemenea, începutul speranţei pentru cei care se aflau în viaţă pe 27 ianuarie 1945. Suntem foarte norocoşi să-i avem printre noi, încă, pe unii dintre aceşti supravieţuitori, care ne amintesc tuturor despre nevoia de a nu uita niciodată greşelile trecutului", a spus preşedintele român.

Klaus Iohannis a afirmat că ziua are o dublă semnificaţie şi responsabilitate. 

"Prima proiectează spre trecut şi revendică datoria noastră morală de a ne aduce aminte şi de a conştientiza suferinţa celor masacraţi. Cea de-a doua este orientată spre viitor şi ne îndeamnă să educăm generaţiile viitoare cu privire la crimele abominabile ale Holocaustului. Este, aşadar, datoria noastră să păstrăm vie memoria atâtor victime ale acestui teribil flagel', a declarat preşedintele Iohannis. 

El a amintit că până în luna martie România exercită preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. 

Preşedintele a menţionat şi că Alianţa a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Consiliul Europei. 

"Am convingerea că în anul 2017 Consiliul Europei şi Alianţa pot să creeze un program-pilot care să aibă ca scop instruirea funcţionarilor publici în combaterea negării Holocaustului şi a antisemitismului", a adăugat şeful statului, subliniind că România este pregătită să promoveze în continuare definiţia de lucru a antisemitismului, adoptată recent la Bucureşti, în cursul anului trecut, şi să se implice în acest proiect-pilot.

El a afirmat şi că educaţia Holocaustului nu trebuie să fie promovată exclusiv în sălile de clasă. 

Sursa: agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis despre Holocaust: "Este datoria noastră, a tuturor, să recunoaştem greşelile trecutului"