Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: Măsurile care au fost impuse, așa-numitele restricții, nu înlătură pandemia. Doar vaccinarea în masă ne permite să ieșim din ea

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la vizita făcută la Centrul mobil de vaccinare de la Afumaţi, din judeţul Ilfov. Este prima după scandalul politic din coaliția de guvernare, izbucnit după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

de Monica Palade

la 21.04.2021, 12:55

Klaus Iohannis: Măsurile care au fost impuse, așa-numitele restricții, nu înlătură pandemia. Doar vaccinarea în masă ne permite să ieșim din ea

Șeful statului susține că vaccinarea este singura soluție de a ieși din pandemie. Totodată, președintele Klaus Iohannis a susținut că nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere.

„Este o nouă etapă a campaniei de vaccinare în care am ajuns. Suntem foarte aproape de capacitatea pe care ne-am dorit-o de 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Sunt foarte mulțumit de cum a decurs campania de vaccinare până acum și pregătirile pentru această etapă s-au făcut într-un timp-record. Pe de altă parte, sunt foarte bucuros să văd că deja multă lume vine efectiv la vaccinare, când am ajuns la intrare deja au fost câteva zeci de persoane care abia așteaptă să intre la vaccinare. Astfel de containere vor fi folosite în toate locațiile unde este nevoie de vaccinare de acest tip, se face pur și simplu fără programare și oamenii pot veni direct în comuna lor la centrul de vaccinare. Vom continua cu campania de vaccinare, vom avea noi moduri, este extrem de important.

Vaccinarea, singura cale de ieșire din pandemie

Am văzut că și în aceste zile la televizor, la radio, pe internet s-a dezbătut foarte mult cum e cu restricțiile, pro-contra restricții, pro-contra vaccinare. Vreau să repet foarte pe scurt câteva date esențiale. Suntem în continuare în plină pandemie. Să nu aibă cineva impresia că, dacă a venit primăvara, s-a terminat pandemia. Din păcate nu este așa. Măsurile care au fost impuse, așa-numitele restricții, nu înlătură pandemia. Aceste restricții doar diminuează impactul, încetinesc răspândirea epidemiei în așa fel încât eroii noștri din prima linie, personalul medical, să primească o șansă să îi trateze pe cei care, din păcate, fac forme grave. Există o cale de ieșire din pandemie. Există o singură cale de ieșire din pandemie, aceasta este vaccinarea. Avem tot mai multe tipuri de vaccin, chiar dacă există, se vede că EMA a adoptat toate tipurile de vaccin, sunt sigure și previn o serie gravă a bolii. Mă voi implica și în campania electorală. Doar vaccinarea în masă ne permite să ieșim din pandemie, să facem concendii, să mergem la concerte, teatru. Este extrem de important și contez pe voi toți.

Pe acelaşi subiect

Am primit o veste tristă, există un incendiu la un spital de Psihiatrie din Slatina, nu sunt persoane grav rănite și pompierii intră acolo să vadă dacă mai e cineva", a declarat Klaus Iohannis.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Șeful statului a spus și că în această seară vom avea ceremonia de învestire pentru un nou ministru al Sănătății. "Despre numirea noului ministru, veți afla planificarea noastră și vom vorbi atunci în detaliu. Despre anumite contre din Guvern cu siguranță ați urmărit ce s-a întâmplat. Au fost oarece afirmatii mai puțin fericite din anumite părți însă să revenim la campanie. Campania de vaccinare este un succes. Am reușit să obținem un număr important de doze de vaccinare și am reușit să le folosim pe toate. Suntem la peste 2 milioane de persoane. este o reușită certă și acest lucru puteți să-l verificați foarte simplu.

Există statistici europene. Dacă ne uităm la persoane vaccinate cu 2 doze, deci persoane imunizate suntem pe locul 4 în Europa. Nu este lucru puțin pentru o țară cu un sistem medical destul de fragil, cu probleme, nevoie de reformă și cu toate problemele poilitice pe care cred că le-am depășit. Campania de vaccinare a fost un succes și va fi un succes până la sfârșit. Am anunțat din toamnă că vom fi pregătiți, vom avea doze ne vom vaccina și până în vară vom fi în situația să renunțăm la foarte multe restricții/ deci putem dacă continuăm într-un ritm susținut campania putem să ne gândim la renunțarea graduală la unele restricții".

Fără restricții suplimentare în noaptea de Înviere

În ceea ce privește slujbele de Paște: "Vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci în societate. Lucruri certe discutate cu reprezentanții BOR: În noaptea de Înviere restricțiile se ridică, așadar creștinii vor putea merge la biserică, fără să completeze declarații. Biserica va organiza slujba așa cum e datina. Nu ne amestecăm în felul în care sunt organizate slujbele. Aceste lucruri sunt deja prevăzute în HG privind starea de alertă. Nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere. Dimpotrivă, vor fi mai puține restricții"

Despre protocolul coaliției: "Nu taie din atribuțiile nimănui. S-au înțeles partenerii de coaliție să existe o formă aprofundată de consultare. Este bine. În orice coaliție este bine ca aceste reguli de colaborare să fie bine gândite și puse în practică. Sunt convins că de acum coaliția va funcționa mai bine".

Despre campania de vaccinare și demiterea lui Vlad Voiculescu

Campania de vaccinare a mers foarte bine până acum. Dar am avut la dispoziție un număr limitat de doze. Asta nu a depins decât în măsură foarte mică de noi. Vreau să știți că Guvernul a avut grijă să primim doze suplimentare de vaccin. Deci românii beneficiază de doze suplimentare pe care le-am comandat ca să facem față cererii. De aceea stăm foarte bine și în campania europeană. Dar este clar campania de vaccnare trebuie să accelereze. De aceea am venit aici ca să dau semnalul cu această campanie de vaccinare mobilă. Vom găsi și asta am discutat și cu Valeriu Gheorghiță, vom găsi noi căi de a veni înaintea cetățenilor. Ușor-ușor greutatea campaniei se va muta de la planificarea inițiată de cetățeni și o reglementare care prevede un timp de așteptare destul de lung. Vrem să reducem timpul de asșteptare și să avem o campanie de vaccinare care ne socate din pandemie. Acest lucru îl putem face doar împreună. Campania de vaccinare nu se face de o instituție, este o campanie care ne privește pe toțo și până la urmă nu cunosc pe nimeni care nu vrea să scape de pandemie, deci haideți să ne vaccinăm.

Modificarea din Guvern care s-a făcut a fost corectă", a mai spus șeful statului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis: Măsurile care au fost impuse, așa-numitele restricții, nu înlătură pandemia. Doar vaccinarea în masă ne permite să ieșim din ea