Antena Meniu Search
x

Video Liber la vaccinare: DSP Suceava a încălcat propriile reguli ca să nu piardă dozele

În timp ce milioane de români aşteaptă vaccinul cu sufletul la gură, în Suceava, primul oraş-focar al României, oricine s-a putut imuniza astăzi. Zeci de oameni au primit serul, doar cu buletinul.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 13.01.2021, 19:17

Vezi și
  • Au primit serul doar cu buletinul
  • Au încălcat regulile ca să nu piardă dozele
  • Ministerul Sănătăţii va face o anchetă

Mulţi dintre ei, tineri care ar fi trebuit imunizaţi abia în primăvară, în etapa a treia. Cei de la DSP spun că au încălcat regulile ca să nu piardă dozele. Ministerul Sănătăţii face o anchetă.

A fost liber la vaccinare la Spitalul de Urgenţă Suceava. Deşi în această etapă, sunt imunizaţi doar angajaţi din sistemul medical, zeci de oameni s-au bulucit să primească serul. DSP susţine că spitalul avea 70 de doze de vaccin rămase care ar fi expirat mâine.

„Avem o hotărâre cu data de 13, adică de astăzi, prin care dintr-un flacon trebuie să extragem 6 doze, folosind un ac mai subţire, o seringă mai subţire. Rămânea câte o doză pe fiecare flacon pe care noi îl deschideam. Pentru că, odată cu deschiderea flaconului, ar trebui să îl utilizezi în maximum 6 ore”, a declarat Alexandru Calancea, managerul spitalului.

„Noi am avut în plus. Ne-am trezit că s-a schimbat de la cinci doze într-un flacon, la şase. Aveam 350 în stoc, au devenit 420. Şi atunci a trebuit să le folosim să nu rămânem fără ele”, a declarat Dana Costea, coordonator vaccinare.

Au încălcat propriile reguli

Cei de la DSP spun că, din dozele rămase, planul era să vaccineze persoanele din etapa a doua.

Însă vestea s-a răspândit cu viteza fulgerului. Unii au postat pe Facebook şi, în scurt timp, zeci de tineri s-au aşezat la coadă să se vaccineze.

„Au apărut la poarta spitalului şi alţii care nu erau din categoriile urgente. Am văzut că au fost şi câţiva tineri, nu ştiu cum au ajuns, dar nu puteam să-i refuzăm, dacă au vrut să se vaccineze”, a mai spus Dana Costea, coordonator vaccinare.

Dacă nu există persoane din etapa 1 atunci preferabil din etapa a doua. dacă nici aceste condiţii nu pot fi îndeplinite desigur că acele doze trebuie administrate persoanelor indiferent care ar fi ele”, a declarat şi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ministerul Sănătăţii va face o anchetă

Andreea Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătăţii spune că procedura nu a fost respectată şi se face un control: „Trebuie să respectam regulile pe care le am stabilit tot noi”.

În urmă cu o săptămână, managerul spitalului Orăşenesc Găeşti a avut aceaşi intenţie, după ce a rămas cu doze de vaccin. A chemat, pe Facebook, oamenii la imunizare. S-a trezit însă cu echipa de control de la DSP şi nu a mai apucat să vaccineze pe nimeni cu dozele rămase.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Liber la vaccinare: DSP Suceava a încălcat propriile reguli ca să nu piardă dozele