Antena Meniu Search
x

Video Ligia Deca trimite Corpul de Control în Odorheiu Secuiesc. Clădirea internatului nu a fost expertizată seismic

Ministrul Educației a declarat, marți, la Odorheiu Secuiesc, că imobilul în care funcționa internatul al cărui perete s-a prăbușit luni nu era expertizată din punct de vedere seismic. Ligia Deca a anunțat că va fi demarată și o anchetă a Corpului de control al ministerului Educației pentru a vedea dacă sunt prevederi ale legislației care nu au fost respectate.

de Redactia Observator

la 19.12.2023, 14:51

Ministrul Educației a mers marți la Odorheiu Secuiesc, unde o parte din clădirea internatului unui liceu s-a prăbușit peste elevi. Ligia Deca le-a declarat jurnaliștilor că acea clădire nu era expertizată tehnic și de aceea nu era încadrată în nicio categorie de risc seismic. Ministrul a precizat că responsabilitatea pentru expertizare și punerea în siguranță a clădirii este partajată între proprietar și cei care o administrează, respectiv Arhiepiscopia Romano-Catolică și primărie.

"Clădirile aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia. Ele sunt închiriatede către autoritatea publică locală pentru a se desfășura activități educaționale și pentru internat, așa cum este clădirea care a căzut, asta înseamnă că responsabilitatea pentru punerea în siguranță este partajată între proprietar și cei care o administrează. Riscul seismic nu a fost expertizat, avem acea evidență a tuturor clădirilor cu scop școlar pe care o publicăm pe site-ul Ministerului Educației, unde clădirea cu scop internat nu a fost expertizată, nu era încadrată în risc seismic", a precizat ministrul.

Corpul de Control va analiza tragedia din Odorheiu Secuiesc

Deca a anunţat că va fi demarată și o anchetă a Corpului de control al ministerului Educației, pentru a vedea dacă sunt prevederi ale legislației care nu au fost respectate.

Pe acelaşi subiect

"Este în desfășurare o anchetă, care este desfășurată de cei în drept, poliție, parchet, așteptăm rezultatele acestei anchete, vom demara și noi o acțiune a corpului de control a Ministerului Educației pentru a stabili dacă prevederi ale legislației în educație sau a legislației secundare care nu au fost îndeplinite, este o procedură normală în astfel de cazuri", a spus Ligia Deca.

Ea a precizat că "oricine ar fi vinovat va fi tras la răspundere. (…) În astfel de cazuri trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a afla cine este responsabil și apoi să se aplice sancțiunile".

Luni după-amiază, clădirea internatului Liceului ”Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit parţial. Patru elevi au fost prinşi sub dărâmături. Două eleve au fost scoase de salvatori conştiente, o a treia a fost resuscitată şi a răspuns manevrelor medicilor fiind transportată ulterior de la Odorhei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, în stare critică, iar cea de-a patra victimă este un băiat de 17 ani declarat decedat după ce au fost făcute manevrele de resuscitare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Ligia Deca trimite Corpul de Control în Odorheiu Secuiesc. Clădirea internatului nu a fost expertizată seismic