Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, de Curtea Supremă, în Dosarul Bombonica. Reacțiile liderilor PSD
Zi decisivă pentru Liviu Dragnea. Magistraţii Curţii Supreme dau verdictul în dosarul angajărilor de la Protecţia Copilului Teleorman, supranumit şi Bombonica. Preşedintele PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.
Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor de la Protecţia Copilului Teleorman, supranumit şi Bombonica. Verdictul a fost dat de Curtea Supremă. PSD era acuzat de procurori de instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.
(Actualizare): Numeroși lideri PSD au sărit în apărarea liderului lor, Liviu Dragnea, apreciind că decizia Curții Supreme în cazul lui Liviu Dragnea este fie "politizată", fie "nedreaptă".
Ministrul de Interne Carmen Dan susţine că este evident că sentinţa instanţei supreme în cazul liderului PSD Liviu Dragnea este una politizată și că este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real.
De asemenea, ministrul Apărării, Mihai Fifor, spune că decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea reprezintă "o decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a serviciilor", iar asta nu poate pune sub semnul întrebării bunul mers al României, el anunţând că miniştrii, PSD şi Guvernul îl susţin pe Dragnea pentru a rămâne la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor.
(Actualizare): Premierul Viorica Dăncilă reacționează după condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul Bombonica, spunând că cei care cer demisia președintelui PSD încalcă grav Constituția.
"Decizia instanței de judecată în cazul președintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului.
Consider că cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleași", a spus Dăncilă.
(Actualizare): Victor Ponta a reacționat imediat la condamnarea la închisoare a lui Liviu Dragnea, în dosarul Bombonica.
Fostul premier a transmis un mesaj pe Facebook.
Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în Dosarul Bombonica şi achitat pentru fals intelectual. În urma contopirii pedepselor, liderul PSD a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Sentinţa nu e însă definitivă.
În cazul fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodan, Curtea Supremă a decis aplicarea unei amenzi de 1000 de lei.
În acelaşi dosar, Alesu Floarea, fosta şefă DGASPC Teleorman, a fost condamnată în unanimitate la 1 an şi 6 luni pentru abuz în serviciu. În urma contopirii pedepselor însă, a primit o condamnare de 3 ani şi 7 luni cu executare.
Miloş Rodica a fost codamnată cu majoritate de voturi pentru abuz în serviciu la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Olguţa Şefu a fost condamnată cu majoritate la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi încă un an pentru fals intelectual. În urma contopirii pedepselor, a primit o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare.
Marineci Ionel a fost condamnat cu majoritate la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Marica Valentina a primit, de asemenea 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
Balaban Constantin a primit o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare şi încă una complementară de 1 an, pentru fals intelectual. În urma contopirii, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.
Gheorghe Nicuşor a fost condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual, iar în urma contopirii pedepselor, a primit 1 ani de închisoare cu suspendare.
Stoica Anisa a fost condamnată în unanimitate la 3 luni de închisoare pentru fals intelectual şi 1 an de închisoare pentru abuz în serviciu. În urma contopirii pedepselor, Stoica Anisa e condamnată la 1 an de închisoare cu suspendare.
Botorogeanu Adriana a primit 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi 1 an pentru fals intelectual. În urma contopirii pedepselor, Botorogeanu Adriana e condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare.
Verdictul precizează că inculpaţii sunt obligaţi fiecare la plata a 5.500 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli de judecată.
Sentinţa în dosarul Bombonica a fost pronunţată de Curtea Supremă începând cu ora 17.45. La ultimul termen, procurorii DNA au cerut 10 ani de închisoare cu executare pentru liderul PSD: şapte ani şi jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi la doi ani şi jumătate pentru instigare la fals intelectual. De asemenea, procurorii au cerut anularea suspendării condamnării de doi ani în dosarul Referendumul.
Liviu Dragnea şi-a susţinut "cu tărie" nevinovăţia în instanţă, spunând că nu a comis niciuna dintre presupusele fapte pe care "DNA le-a aruncat în rechizitoriu".
Până acum, magistraţii instanţei supreme au amânat de două ori pronunţarea sentinţei în cazul preşedintelui PSD.
Decizia în acest dosar era aşteptată în 29 mai, când ICCJ a amânat pronunţarea pentru 8 iunie, cu o zi înaintea mitingului PSD pentru "apărarea democraţiei şi a statului de drept". În 8 iunie, magistraţii au dispus o nouă amânare, pentru 21 iunie.
Decizia instanţei supreme nu va fi definitivă, putând fi atacată la completul de 5 judecători.
Instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. "În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.
Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.
La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu.
CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică.
Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰