Video Localitatea în care 562 de oameni trăiesc în case vechi de 100 de ani, gata să cadă pe ei după cutremure. Unul singur a acceptat să fie evacuat
Aproape o mie de cutremure şi replici au fost în ultimele 10 zile - de la seismul care a înspăimântat jumătate de ţară. Cel mai recent, cu o magnitudine de aproape 4 grade pe scara Richter, a fost azi noapte, tot în Oltenia. În oraşul Aninoasa, din Hunedoara, autorităţile au hotărât evacuarea a sute de oameni. Aproape toţi însă au refuzat să-şi părăsească locuinţele.
E grea viaţa în Colonia din Aninoasa. 562 de oameni îşi duc traiul în clădirile ridicate acum mai bine de 100 de ani. În tot acest timp, nimeni nu a investit vreun leu în reparaţia sau consolidarea lor. Abia după sutele de cutremure şi replici din ultima săptămână, autorităţile au intrat în alertă.
Trăiesc cu frica de cutremur
Tânără: Groaznic, groaznic. Mai ales la cel de marţi, a fost groaznic. Şi pereţii mi-s crăpaţi în casă, deci, şi pereţii, şi tavanul.
Localnici: Trebuia să se gândească înainte la chestia asta!
- Aproape 1.000 de replici în zona Gorj, după seismul de 5.7. Specialist INFP: Ne aşteptăm să avem cutremure...
- O femeie din Arcani, obligată să-și demoleze casa avariată de șirul cutremurelor din Gorj: "E distrusă, nu se...
- Cutremur azi în Gorj. Seismul a avut magnitudinea aproape 4 și s-a produs la doar 11 km adâncime
- Să ne asigure alte locuinţe şi noi plecăm de aici.
După o notă a unui expert în construcţii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a hotărât ieri că oamenii trebuie evacuaţi de urgenţă. O singură femeie însă a fost de acord.
Localnică: Normal că plecăm pentru că nu avem ce face, cade pe noi. Avem şi copiii, trebuie să plecăm.
Ceilalţi au semnat pe proprie răspundere că refuză să părăsească locuinţele. Mai ales că, momentan, nu există suficiente locuri de cazare.
Nicolae Dunca, primar Aninoasa: Nu putem să facem rost de containere, într-o oră să fie containere. Până le identificăm.
Călin Marian, prefect Hunedoara: Este vorba de 15-16% din populaţia oraşului Aninoasa, da? La ora asta, putem să aducem 15 containere care sunt în judeţul Hunedoara. Toate sunt la spitale.
Multe dintre apartamente sunt luate cu chirie de la Primărie. Iar locatarii ar putea fi obligaţi să le elibereze.
Călin Marian, prefect Hunedoara: Este acum pe rol o hotărâre de Guvern care spune că, dacă în urma expertizei, clădirile sunt de risc seismic I, automat chiriile se suspendă.
Localnicii însă cred că - dacă vor pleca - nu se vor mai întoarce în casele lor.
Femeie: Este o locuinţă de stat, dar au venit mulţi oameni să o cumpere. Zidul ăsta nu mai ţine mult.
Iar noi cutremure sunt iminente, avertizează specialiştii.
Mădălina Iacob, reporter Observator: În ultimele 10 zile, România a înregistrat aproape o mie de cutremure, mai precis 960 de replici de la şocul principal de 5,7 din Oltenia. Experţii INFP se aşteaptă în continuare la mişcări ale pământului acolo, în perioada următoare.
Dragoş Toma Dănilă, cercetător ştiiţific: Putem vedea că-n ultimele zile, numărul de cutremure total a scăzut. În schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. Am avut şi-n această dimineaţă un cutremur de 3,9, clar, ne aşteptăm ca şi-n următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe, sperăm că nu cu magnitudini peste 5.
Constantin Ionescu, director general INFP: Zona tectonica poate genera şi mai mult de 960 de replici. În Turcia. Peste 10 mii, în momentul acesta, şi încă nu s-a terminat activitatea în zona respectivă.
Specialiştii spun că teoria, potrivit căreia activitatea seismică neobişnuită ar avea drept cauză extracţiile gazelor de şist, nu este fondată.
Constantin Ionescu, director general INFP: Adâncimea cutremurelor este în jur de 6 kilometri până la 20 de kilometri, ceea ce. Iar extracţiile, din câte am citit şi eu, se situează în zona de 500 de metri, 2 kilometri.
În ultimele 24 de ore, în România au fost peste zece cutremure. Majoritatea - în judeţul Gorj. Dar şi în Banat şi Crişana.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰