Mandat de URMĂRIRE NAŢIONALĂ pentru Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare. Surse: a fugit din ţară
A fost emis un mandat de urmărire naţională pe numele lui Puiu Popoviciu, omul de afaceri condamnat definitiv miercuri la 7 ani de închisoare. Poliţiştii nu l-au găsit la adresa din dosar şi nu dau de el. Îl caută în toată ţara.
UPDATE 21:29: Puiu Popoviciu se află în Statele Unite, încă din luna iunie, cel puţin aşa susţine avocatul lui, care a depus la instanţă o adresă la care poate fi găsit omul de faceri în New Jersey.
UPDATE 21:04: Surse apropiate poliţiei susţin că există informaţii care confirmă că Puiu Popoviciu a părăsit deja ţara.
Ştirea iniţială
A fost emis un mandat de urmărire naţională pe numele lui Puiu Popoviciu, omul de afaceri condamnat definitiv miercuri la 7 ani de închisoare. Poliţiştii nu l-au găsit la adresa din dosar şi nu dau de el. Îl caută în toată ţara. Joi, poliţia va cere emiterea unui mandat Europol.
- Decizie definitivă pentru Gabriel Puiu Popoviciu. Omul de afaceri a fost condamnat la 7 ani de închisoare
- Traian Băsescu atacă dur guvernarea PSD: "Ieşiţi afară!"
- Avertismentul alergologilor! Bucureştiul este "invadat" de ambrozie, planta care poate provoca probleme grave de...
- Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în weekend! Ne aşteaptă patru zile cu TEMPERATURI CUMPLITE
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, de magistraţii instanţei supreme, la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", în care este judecat alături de alte nouă persoane. În prima instanţă, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.
Decizia ICCJ este definitivă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat contestaţiile formulate de inculpaţii din dosarul "Ferma Băneasa” faţă de deciziile de condamnare dispuse de Curtea de Apel Bucureşti, care în iunie 2016 a dispuse pedepse cuprinse între un an şi nouă ani de închisoare în acest dosar.
La termenul din 23 mai al procesului, omul de afaceri Puiu Popoviciu - condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la nouă ani de închisoare cu executare - a refuzat să dea declaraţii, susţinând că deocamdată se prevalează de dreptul la tăcere. La ieşirea din sala de judecată, Puiu Popoviciu a spus că va cere continuarea procesului, chiar dacă consideră că faptele din acest dosar s-au prescris. "Voi cere continuarea procesului chiar dacă noi considerăm că faptele s-au prescris. Este o strategie de apărare", a arătat Popoviciu, întrebat despre faptul că DNA susţine că faptele din acest proces se prescriu peste trei ani. La acel termen, DNA a depus un punct de vedere potrivit căruia faptele inculpaţilor din acest dosar se prescriu în trei ani şi nu sunt prescrise deja. Aceasta, după ce instanţa supremă a cerut DNA să spună când au fost făcute ultimele acte procedurale, în condiţiile în care mai mulţi inculpaţi au susţinut în motivele de apel că faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris sau urmează să se prescrie în perioada imediat următoare.
În iunie 2016, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Nicolae Alecu a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, Andrei Bejenaru a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost condamnat la doi ani de detenţie, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, la un an de închisoare. Ioan Todiraş, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, a fost condamnat şi el la un an de închisoare cu executare, iar Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei sector 1, a primit doi ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, Gheorghe Petrulian, fost şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/200, a fost condamnat tot la doi ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Judecarea în dosarul “Ferma Băneasa” a început în decembrie 2012. Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.
"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", au scris procurorii în rechizitoriu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰