Antena Meniu Search
x

Video Maratonul resuscitării, la prima ediţie în Bistriţa: Oamenii au învăţat să acorde primul ajutor de la medici şi asistenţi

Orice cetăţean ar putea salva vieţi la nevoie. Din păcate însă mulţi români nu ştiu să acorde primul ajutor. Pentru a veni în spijinul bistriţenilor, zeci de medici şi asistenţi au dat startul primei ediţii a maratonului Resuscitării. 

de Redactia Observator

la 12.06.2023, 07:40

Vezi și

Cu toţii ar trebui să ştim cum se acordă primul ajutor într-o situaţie limită. Însă statisticile arată rău în ţara noastră -  sunt foarte puţini cei care ştiu cum să aplice manevre de resuscitare. La Bistriţa, aproape o sută de cadre medicale şi voluntari i-au învăţat pe oameni cum să acorde primul ajutor.

Lecţii de primul ajutor 

Doctor: Când sunt cele trei condiţii în care ne putem opri? În primul rând dacă victima îşi revine şi respiră normal, deci îşi recapată respiraţia până la sosirea ambulanţei sau dacă noi suntem epuizaţi.

Raimond Petruț, corespondent Observator: Câteva zeci de secunde pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Motiv pentru care sute de bistriţeni au participat în sala Polivalentă la aceste cursuri de resuscitare.

Pe acelaşi subiect

Copiii sunt cei mai predispuşi la înec, însă nici adulţii nu sunt scăpaţi de acest pericol.

Reporter-fată: Ce ai învăţat astăzi aici?

- Am învăţat cum să salvez viaţa unui om în pericol.

- Cel puţin pentru dezvoltarea copiilor foarte utile şi pentru noi care suntem mari.

Iar până la orele prânzului s-a făcut coadă la atelierele practice.

Dr. Tiberiu Tudor, șef UPU-SMURD Bistrița: Am înregistrat 1700 persoane care au parcurs acest atelier de resuscitare şi care ulterior au ieşit şi la cele de afară unde discutăm de mai multe tipuri de situaţii de urgenţă.

Marius Rus, purtător de cuvânt ISU Bistrița-Năsăud: Ne încurajează ca pe viitor să avem în vedere organizarea în fiecare an al acestui maraton al resuscitării pentru că este un eveniment pentru comunitate.

Învățând această metodă, bistrițenii prezenți la Maratonul resuscitării au învățat să evite tragedii precum cea a Teodorei, eleva de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu o bomboană la școală și a murit după 6 zile de comă, pentru că nimeni din jurul ei nu a știut să-i acorde primul ajutor. Evenimentul se află la prima ediţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Maratonul resuscitării, la prima ediţie în Bistriţa: Oamenii au învăţat să acorde primul ajutor de la medici şi asistenţi