Antena Meniu Search
x

Şnurul alb cu roşu al Mărţişorului românesc ar putea deveni simbol internaţional

Mărţisorul va fi inclus pe lista patrimoniului UNESCO. Specialiştii din străinătate au fost convinşi că şnurul alb cu roşu trebuie să devină internaţional.

Vezi și

Mărţisorul va fi inclus pe lista patrimoniului imaterial UNESCO. Specialiştii din străinătate au fost convinşi că şnurul împletit alb cu roşu trebuie să devină un simbol internaţional. Au votat pentru mărţişoarele din România, Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova.

De mai bine de un secol, mărţişorul ne vesteşte venirea primăverii. Şnurul împletit, în alb şi roşu, e un scut simbolic care ne apără de boli şi ne aduce noroc încă de la începutul secolului douăzeci. În comuna Copălău, din judeţul Botoşani, artistul popular Cătălina Moisa a reinventat tradiţia. 

Legenda mărţişorului s-a născut din sacrificiu. 

Cătălina Moisa, artist popular:

Un băiat ar fi scos soarele dintr-un castel să-i arate fetei respective cât de mult o iubeşte şi câte puteri are el. Şi atunci bineînţeles că a fost rănit, a fost, deci sacrificiul unuia pentru altul. 

De astăzi, mărţişorul intră oficial în istorie. Reprezentantul României la UNESCO a anunţat că simbolul va fi inclus în patrimoniu.

Cătălina Moisa, artist popular:

Noi trebuie să le inducem copiiilor respectul faţă de mărţişor şi faţă de tradiţiile pe care şi noi le-am preluat de la bunici, străbunici.

Şi dacă la începuturi, Mărţişor, Mărţişug sau Marţ însemna o funie colorată, acum, artiştii transformă simbolul naţional în adevărate bijuterii, care pot costa şi câteva sute de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Şnurul alb cu roşu al Mărţişorului românesc ar putea deveni simbol internaţional