Antena Meniu Search
x

Datini de sărbători în Moldova: Caprele de 20 de metri au dănţuit la Bacău, colindătorii mascaţi au cântat la Suceava

Bucurie şi surpriză pentru mii de oameni din Bacău, Suceava şi Maramureş, care au fost colindaţi pe stradă de cete, frumos costumate, de urători.

Vezi și

Bucurie şi surpriză pentru mii de oameni din Bacău, Suceava şi Maramureş, care au fost colindaţi pe stradă de cete, frumos costumate, de urători. Caprele şi urşii au dănţuit şi i-au înveselit pe trecători. Care s-au oprit să-i asculte şi să-i admire.

Alaiul datinilor, o impresionantă parada a obiceiurilor si taditiilor de iarna a adunat mii de oameni în centrul oraşului Bacău. Peste 30 de trupe şi cete de urători îmbrăcați în ursi sau capre au defilat în aplauzele celor prezenţi.  

Colindătorii care au venit cu ursul spun că tradiţia, moştenită de la bunici, este cel mai iubit obicei din zona de munte.

Şi la Suceava a fost zarvă pe străzi. Peste 1.500 de urători din 36 de ansambluri din judeţ, dar şi din Ucraina și Republica Moldova au participat la Festivalul internaţional al obiceiurilor de iarnă. 

Printre colindătorii mascaţi s-a aflat şi Georgiana, o tânără din Gura Humorului, costumată în urs.

În marşul lor de 5 km, colindătorii au fost întâmpinaţi cu bucurie de oamenii de toate vârstele care s-au oprit să-i admire.

Este o tradiție ca, în a treia zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan, sucevenii să fie urați și colindați de cetele adunate de prin toată Bucovina și nu numai. 

Străzile au răsunat de colinde şi în Sighetu Marmaţiei, unde s-a desfăşurat a noua ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri.

Tinerele au venit tocmai din Ucraina să-i colinde pe maramureşeni. Nu au lipsit nici bucovinenii, care au adus cu ei colaci și pancove pentru a le oferi gazdelor și turiştilor prezenți la eveniment.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Datini de sărbători în Moldova: Caprele de 20 de metri au dănţuit la Bacău, colindătorii mascaţi au cântat la Suceava