Antena Meniu Search
x

Ministrul de Interne, despre cazul polițiștilor acuzați de tortură: „O să facem curățenie în sistem"

Începe curăţenia în sistem a anunţat, luni, ministrul de Interne, Lucian Bode. Acesta a mai precizat că vor fi reanalizate toate petiţiile şi sesizările fără caracter penal care au fost înregistrate în ultimii doi ani.

de Monica Palade

la 08.03.2021, 16:45

Ministrul de Interne, despre cazul polițiștilor acuzați de tortură: „O să facem curățenie în sistem" - Hepta

 "Am dispus declanşarea la nivelul tuturor structurilor Poliţiei Române a unui proces de reanaliză a petiţiilor şi sesizărilor fără caracter penal înregistrate în ultimele 24 de luni, asta pentru a identifica eventuale situaţii în care petenţii ameninţă cu sâvârşirea unor acte de violenţă”, a declarat luni, Lucian Bode, pornind de la cazul criminalului de la Oneşti.

El a mai a afirmat, referindu-se la cazul poliţiştilor de la Secţia 16, acuzaţi de tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, că ministerul are toleranţă zero faţă de astfel de activităţi, faţă de „astfel de indivizi”. 

“Avem toleranţă zero faţă de astfel de activităţi, faţă de astfel de indivizi. Sigur că opinia publică pe bună dreptatate a fost oripilată să vadă de ce sunt în stare aşa-zişi poliţişti, până la urmă ei au săvârşit aceste fapte  purtând uniforma de poliţişti. Dar ce nu s-a observat şi acest lucru vreau să-l subliniez este faptul că atât pentru situaţia din 2018 când am văzut acele imagini, cât şi pentru ce s-a întâmplat în septembrie 2020 Poliţia Română a sesizat unitatea de parchet competentă.

La fel vom proceda ori de câte ori vedem un derapaj, vom sesiza organele penale pentru a face curăţenie în sistem şi o să vă rog să fiţi atenţi la ce va urma în zilele următoare, o să vă rog să vă uitaţi cam la ce nivel îmi doresc să se acţioneze în Poliţia Română în astfel de situaţii”, a declarat luni, ministrul Lucian Bode. 

Tortură şi lipsire de libertate

Reamintim că nouă poliţişti de la Secţia 16 sunt urmăriţi penal pentru tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal după ce au sechestrat două persoane pentru că le-au reproşat că nu poartă masca de protecţie, iar una dintre victime a fost lovită repetat.

Trei dintre ei au fost arestați preventiv, iar alți cinci sunt plasați sub control judiciar, după ce ar fi torturat doi bărbaţi, într-o pădure de pe lângă București. Totul s-ar fi întâmplat în luna octombrie a anului trecut, iar cazul a ieșit la suprafața datorită ofițerilor de la Direcția Generală Anticorupție (DGA). Unul dintre agenții implicați fusese plasat sub control judiciar anterior.

Alte imagini şocante din secţia 16

Noi imagini şocante aduc în prim plan brutalitatea unora dintre poliţişti. Mai mulţi agenţi din secţia 16 au fost filmaţi, în camera de interogatoriu, când lovesc şi strâng de gât un bărbat încătușat.

Imaginile sunt din 2018, dar abia acum au apărut public, iar între timp dosarul a fost clasat. Trei dintre protagonişti sunt chiar cei acuzaţi că au sechestrat şi torturat doi tineri care le-au reproşat că nu poartă mască.

Imaginile cutremurătoare au fost filmate în secţia 16 de poliţie de o cameră de monitorizare din instituţie. Tânărul de 29 de ani ar fi ajuns pe mâna agenţilor după ce a reclamat la 112 o altercaţie de stradă cu doi indivizi care s-ar fi drogat. O dată ajuns în secţie bărbatul este luat chiar el la ţintă de poliţişti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Ministrul de Interne, despre cazul polițiștilor acuzați de tortură: „O să facem curățenie în sistem"