Antena Meniu Search
x

Video Minune pentru doi bolnavi care sperau de ani de zile la un transplant de rinichi. Au fost operaţi la Iaşi: "Mămica, când m-a sunat, plângea de bucurie"

Intervenţie salvatoare pentru doi bolnavi cu afecţiuni renale cronice. După ani de aşteptare, aceştia au primit o şansă la o viaţă normală datorită unui transplant renal, totul după ce familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a decis să-i doneze organele. Intervenţiile chirurgicale au avut loc la spitalul din Iaşi şi s-au desfăşurat în acelaşi timp, cu două echipe medicale. Este al doisprezecelea transplant efectuat în acest an de medicii ieşeni, însă pe lista de aşteptare sunt peste 500 de pacienţi care speră într-o minune. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 30.05.2023, 13:57

Vezi și

Daniela are 50 de ani. În urmă cu 10 ani, unul dintre rinichi i-a cedat. Ajunsese să facă dializă şi de 3 ori pe săptămână.

Daniela Urieșu, pacientă: Nu mai poţi nimic. Vii de la dializă obosit. Mămica, astăzi, când m-a sunat, plângea de bucurie. 

Daniela ştie că a fost norocoasă. Puțini sunt cei de acord să doneze organele rudelor care nu mai pot fi salvate.

Daniela Urieșu, pacientă: E o minune, da, o minune. Da. Mă iubeşte Dumnezeu.

Pe acelaşi subiect

Norocos a fost și un pacient de 57 de ani din Vatra Dornei. A aflat că ar putea ajunge să facă dializă în urmă cu 30 de ani. Din fericire însă, a reuşit să amâne momentul cu medicamente. 

Radu Boca, pacient transplantat: În primul rând, vreau să îi mulţumesc familiei care mi-a donat rinichii. Să le dea Dumnezeu multă sănătate şi bucurii. Şi întregii echipe din spital.

Dr. Daniel Andoni, medic primar în cadrul Clinicii de Nefrologie şi Transplant Renal: Au fost două intervenţii care au debutat simultan, cu două echipe. Evoluţia este mai mult decât favorabilă. Intervenţia a durat în jur de 4 ore. 

În primele 5 luni ale anului, la Institutul Parhon din Iaşi s-au făcut 19 transplanturi renale, dintre care 12 cu organe prelevate de la donatori intrați în moarte clinică. 

În acest moment, pe lista de asteptare a centrului regional de transplant Iasi există 500 de pecienti. Pentru ei fiecare zi conteaza, asta pentru că un singur un an pe dializa inseamna o imbatranire accelerata cu cel puţin 5 ani.

Dr Ionuţ Nistor, purtator de cuvant Spitalul Dr C.I. Parhon Iasi: Fiecare judeţ are un spital judeţean cu capacitatea de a identifica pacienţi. Dacă ar exista măcar un singur donator în fiecare săptămână ar fi o şansă în plus pentru fiecare 500 de pacienţi care sunt pe lista de aşteptare.

La nivelul țării lista celor care așteaptă un trasplant de rinichi este de peste 3000 de pacienţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Minune pentru doi bolnavi care sperau de ani de zile la un transplant de rinichi. Au fost operaţi la Iaşi: "Mămica, când m-a sunat, plângea de bucurie"