Antena Meniu Search
x

MISIUNE în premieră pentru Armata Română! ”Scorpionii Albaştri” vor face parte din Grupul de luptă NATO, timp de şase luni, în Polonia (FOTO&VIDEO)

Miercuri, la sediul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu”, din Craiova, a avut loc ceremonia de plecare în misiune a Detaşamentului de apărare antiaeriană ce va fi dislocat timp de şase luni în Polonia.

Miercuri, la sediul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu”, din Craiova, a avut loc ceremonia de plecare în misiune a Detaşamentului de apărare antiaeriană ce va fi dislocat timp de şase luni în Polonia.

120 de militari craioveni, supranumiţi şi ”Scorpionii Albaştri”, au plecat într-o misiune de şase luni în Polonia. Detaşamentul este parte componentă a Grupului de luptă NATO şi va avea misiunea de ”a asigura prezenţa înaintată şi consolidată în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni”.

“Este un nou început în istoria participării Armatei Române la misiuni sub drapel NATO. La Summitul de la Varşovia, Alianţa Nord-Atlantică a decis să-şi întărească postura de descurajare şi apărare prin sporirea prezenţei militare pe flancul estic. Scopul acestor măsuri este unul defensiv şi reprezintă un angajament ferm al aliaţilor că un atac împotriva unuia va fi considerat un atac împotriva tuturor”, a declarat, miercuri, la Craiova, Adrian Tonea, locţiitor al Şefului Statului Major General.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Căpitanul Andrei Nistor, comandantul detaşamentului, a afirmat că timpul de pregătire a fost scurt, dar s-a lucrat intens astfel ca militarii să poată pleca în Polonia, menţionând că, în opinia sa, peste şase luni va putea raporta că misiunea a fost îndeplinită. El pleacă în Polonia cu puţin timp înainte ca soţia sa Raluca să îl aducă pe lume pe cel de-al doilea băieţel al familiei.

“Noi suntem foarte mândri, este prima misiune pentru arma noastră, pentru apărarea antiaeriană, este prima misiune, implicit, şi pentru Batalionul 205 Apărare Antiaeriană. Suntem mândri că am fost aleşi şi dornici să ne afirmăm, să demonstrăm că am fost aleşi pe meritele noastre. Pregătirea a fost ceva mai scurtă decât eram obişnuiţi, dar am lucrat intens şi am muncit să ajungem la capacitatea de a pleca în misiuni. Eu zic că vom reuşi peste şase luni să raportăm misiunea îndeplinită”, a precizat Nistor.

Printre cei 120 de militari craioveni, se numără şi doi care sunt tată şi fiu.

“Plecăm cu gânduri optimiste. E o nouă misiune pentru Armata Română, dorim se ne îndeplinim cât mai bine misiunea în cadrul Alianţei şi sperăm ne îndeplinim misiunea conform standardelor NATO. Am mai fost câţiva soldaţi în alte misiuni în Irak sau Afganistan dar în nicio altă misiune cu tehnica dumneavoastră. (…) Şi tatăl meu merge cu mine, mergem în cadru familial, pentru că facem o echipă minunată împreună. Mai greu o să fie de mama mea care o să rămână singură”, a spus Mădălin Enache.

Conform reprezentanţilor Batalionului, detaşamentul de apărare antiaeriană, compus din 120 de militari din Forţele Terestre Române, are în dotare tunuri antiaeriene calibru 35 mm OERLIKON şi este constituit pe structura unei baterii din organica Batalionului 205 Apărare Antiaeriană ”General Gheorghe Pârvulescu”, din Brigada 2 Infanterie ”Rovine” de la Craiova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » MISIUNE în premieră pentru Armata Română! ”Scorpionii Albaştri” vor face parte din Grupul de luptă NATO, timp de şase luni, în Polonia (FOTO&VIDEO)