Antena Meniu Search
x

Video Moară veche de peste un secol, readusă la viaţă. O tânără familie din Duhova vrea să-i redea strălucirea de odinioară

Turismul din Clisura Dunării poate fi ridicat nu doar prin servicii hoteliere de calitate, ci şi prin punerea în valoare a unor obiective vechi, care sunt readuse la viaţă cu ajutorul celor care apreciază valorile locale. O demonstrează şi o tânără familie din comuna Dubova, care a decis să restaureze o moară de peste un secol şi să o pună în valoarea pentru a o reda circuitului public.

de Redactia Observator

la 04.02.2024, 07:18

Vezi și

Odata cu ridicarea barajului Portile de Fier I, fostul sat Plavișevița din Clisura Dunarii a fost inundat. În urma a mai rămas doar un parâu care poartă numele satului şi 3 mori de apa. Una dintre aceste mori a primit şansa la o nouă viaţă. Doi soţi s-au ocupat în detaliu de restaurarea ei. Totul a pornit din dorinţa lor de a reda circuitului public această moară, pe care şi-o aminteşte din copilarie.

Aici, poate fi măcinată o cantitate de 40 de kg de cereale în 12 ore

"Cu ajutorul prietenilor am început să strângem lemnul, să facem acoperişul, să facem micile reglaje la pietre în interior", a declarat Cristian Ploştinaru. "Am dori ca locuitorii ai fostei comune Plavişeviţa, dar şi a satului Dubova să vină să-şi procure hrana cum îşi procurau bunicii prin această sursă să-şi macine făină", a declarat Cristina Ploştinaru. După reabilitarea morii, aici va fi construit şi un pod care faciliteze accesul la moara. Aici, poate fi măcinată o cantitate de 40 de kg de cereale în 12 ore.

"Pentru mine este un proiect de suflet deoarece bunicii mei au locuit la câţiva kilometri în amonte. Eu am 34 de ani şi ştiu moara aceasta de la 6, 7 ani. Treceam zilnic pe lângă ea şi o vedeam", a declarat Alexandru Răduţ. "Lumea vine să macine fâină boabe de grău, se poate face şi făină albă şi făină de mălai e bine venită. Bineînţeles fără bani", a declarat Milan Răduţa. Tinerii îşi propun să reabiliteze şi cea de-a doua moară, cu scopul de a pune cât mai mult în valoare zona Clisurii Dunarii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Moară veche de peste un secol, readusă la viaţă. O tânără familie din Duhova vrea să-i redea strălucirea de odinioară