Antena Meniu Search
x

Momente controversate la protestele anti-restricții. Brăilenii și gălățenii au făcut scandal la spitale: ”Vrem accesul la spitale, de COVID nimeni nu moare!”

Sute de oameni au ieşit în stradă pentru a doua zi în 70 de localități din țară pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de pandemie. Dacă în Brăila sau Galaţi, jandarmii s-au luptat, la propriu, cu protestatarii, în alte oraşe oamenii au cântat şi chiar au închins hore în marile piețe. În Brăila și Galați oamenii s-au dus să protesteze la spitale.

de Redactia Observator

la 30.03.2021, 13:22

Vezi și
  • Jandarmeria anunță că a aplicat 650 de amenzi contravenționale în valoare de peste 400 de mii de lei, după protestele de ieri. Precizează că manifestații au avut loc în 70 de localități, iar 18 jandarmi au fost răniți.
  • Oamenii au ieşit din case pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de pandemie. Dacă în Brăila sau Galaţi, jandarmii s-au luptat, la propriu, cu protestatarii, în alte oraşe oamenii au cântat.
  • În Brăila și Galați oamenii s-au dus să protesteze la spitale

Unul dintre cele mai controversate momente ale protestelor de luni din ţară a fost oferit de manifestanţii din Brăila. Cele câteva sute de protestatari s-au dus în fața Spitalului Județean de Urgență. La poarta spitalului, oamenii au scandat lozinci anti-guvernamentale și au afisat un banner cu mesajul „Vrem accesul la spitale, de COVID nimeni nu moare!”. Protestatarii au blocat și circulația auto în dreptul intrării în spital timp de câteva minute. Și cei din Galați au ajuns la spitalul din oraș pentru a protesta, ciocnindu-se cu poliția.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Filmul protestelor de ieri, din țară 

Pe acelaşi subiect

Manifestaţiile împotriva noilor restricţii au luat o turnură violentă în mai multe oraşe din ţară. În Brăila, mai mulţi protestatari s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. În învălmăşeală, mai multe PET-uri au zburat spre jandarmi. Unul a fost nimerit chiar în faţă. La numai câţiva kilometri, aproape simultan, în Galaţi, un alt protest încingea spiritele. Şi aici, o parte dintre manifestanţi au început să arunce cu pietre în cordonul de jandarmi.

Scene de violenţă au fost şi în Drobeta Turnu-Severn. După o încleştare cu jandarmii, mai mulţi protestatari au fost fugăriţi şi duşi cu forţa în dube. În Braşov, o maşină de poliţie a fost blocată de mulţimea ieşită în stradă. Spre agenţi a zburat şi o petardă. 

În alte oraşe, însă, manifestaţiile au rămas în mare parte paşnice. La Iaşi, oamenii au protestat prin incendierea măştilor, dar nu au existat ciocniri cu forţele de ordine.  Iar în Arad, manifestanţii au ales să înmormânteze simbolic actualul guvern plimbând pe străzile municipiului un sicriu gol.

În Timişoara, însă, protestul a semănat mai mult cu o petrecere în aer liber. Oamenii au scandat pe muzică şi au cântat imnul României. Iar la Târgu Jiu, manifestanţii au încins o horă în centrul oraşului. 

Reacția jandarmeriei și bilanțul protestelor

18 jandarmi au fost răniţi în timpul confruntărilor, iar trei dintre ei au ajuns la spital. Între timp, zeci de persoane au fost duse la audieri. Peste 650 de amenzi au fost aplicate organizatorilor și participanților, în valoare totală de peste 400.000 de lei.

”Jandarmeria Română a asigurat măsurile de ordine și siguranță a participanților la protestele care au avut loc ieri, în 70 de localități. Permanent, pe timpul desfășurării acestor manifestații, echipele de dialog ale Jandarmeriei au adus la cunoștința participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele legale ale nerespectării acestora. Până la acest moment, au fost aplicate organizatorilor și participanților 650 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 400.000 de lei, în principal, pentru nedeclararea manifestațiilor, desfășurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricționarea circulației și permit deplasarea în afara locuinței pentru motive strict reglementate, precum și pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară.

În 38 dintre cele 70 de localități în care au avut loc manifestații publice, s-a depășit numărul maxim de participanți prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane. În București, pe timpul protestelor au fost înregistrate situații de agresiune asupra forțelor de ordine prin folosirea de materiale pirotehnice, elemente de mobilier stradal, sticle, bucăți de asfalt și pietre. În urma acestor incidente au fost răniți 12 jandarmi și avariate 6 autospeciale. În urma intervenției pentru restabilirea ordinii publice, 188 de persoane au fost conduse la sediile unităților de poliție, unde se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, distrugere, tulburarea ordinii si liniștii publice, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, furt calificat și port fără drept de obiecte periculoase.

De asemenea, la protestele din Drobeta Turnu Severin și Galați au fost înregistrate incidente în care manifestanții au agresat forțele de ordine, iar la Brăila au încercat distrugerea unui indicator rutier. Și în aceste situații, reacția jandarmilor a fost fermă, iar cei implicați au fost conduși la sediile unităților de poliție pentru continuarea și stabilirea participației fiecăruia și tragerii la răspundere. În incidentele de la Galați, 6 jandarmi au fost răniți, însă fără a avea nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţia României şi Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine, astfel încât toate protestele să se desfăşoare în deplină siguranţă și va interveni ferm pentru a opri toate manifestările care tulbură ordinea publică. În continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea și sancționarea tuturor persoanelor care au încălcat legea.” a anunțat Jandarmeria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Momente controversate la protestele anti-restricții. Brăilenii și gălățenii au făcut scandal la spitale: ”Vrem accesul la spitale, de COVID nimeni nu moare!”