Antena Meniu Search
x

Video Mulţi şomeri, puţine locuri de muncă. Ministrul Muncii declară "război" muncii "la negru", dar România a atins o bornă istorică: salariul mediu a crescut un leu

37 de şomeri pentru un loc de muncă - este o statistică din Dolj, dar una care defineşte toată România anului 2021. În judeţele în care şomajul a atins cote alarmante, speranţa e ultima de care mai poţi vorbi. O realitate care, din birou, se vede diferit. În timp ce oamenii caută disperaţi locuri de muncă, ministerul declară război celor care muncesc la negru.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 16.09.2021, 19:46

Vezi și

Neajunsuri şi datorii. Cu asta se aleg prea mulţi români după truda de zi cu zi. Gigi Zaharia a muncit aproape o viaţă în străinătate, în construcţii. S-a întors când a agonist destul cât să îşi ajute copiii. E greu în pribegie, dar aceeaşi muncă i-a fost plătită şi de cinci ori mai bine în afară decât acasă. Este realitatea tristă în care trăiesc milioane de români. Iar la sate, viaţa este o luptă pentru supravieţuire.

În Dolj, unul dintre judeţele fruntaşe când vine vorba de numărul de şomeri, locurile de muncă disponibile în momentul de faţă nu ajung nici măcar pentru 3% dintre cei fără ocupaţie. Cei care nu se mulţumesc să trăiască doar din ajutor social acceptă să muncească oricum şi pe oricât. Ministerul Muncii i-a luat în vizor pe cei care îşi rotunjesc astfel veniturile. "Atragem atenţia şi angajatorilor, dar şi angajaţilor să opteze pentru corectitudinea în relaţiile de muncă", a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii propune o nouă lege

Ministrul propune o nouă lege care crede că îi va motiva pe oameni să lucreze cu forme legale. "Un nivel de salarizare decent, care să fie motivant pentru a rămâne pe piaţa activă în România", mai spune Raluca Turcan, ministrul Muncii. Nu precizează când sau cu cât ar putea creşte veniturile angajaţilor. Oamenii oricum nu mai cred în promisiuni. Şi nici într-un viitor construit acasă.

Că e nevoie de o reformă în piața muncii spun și sociologii. "România încă lucrează la negru există o toleranță pe care toți o avem", spune Constantin Crăițoiu, sociolog. România a bifat o performanţă "istorică": în iulie salariul mediu a crescut...cu un leu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Mulţi şomeri, puţine locuri de muncă. Ministrul Muncii declară "război" muncii "la negru", dar România a atins o bornă istorică: salariul mediu a crescut un leu