Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Navă cu cereale ucrainene, atacată de ruși în Marea Neagră. Se afla în zona economică exclusivă a României

Război în Ucraina. O navă cu cereale ucrainene a fost atacată joi de ruși în Marea Neagră, acuză preşedintele Volodimir Zelenski. Atacul a avut loc în zona economică exclusivă a României.

de Redactia Observator

la 12.09.2024 , 19:48

O navă cu o încărcătură de grâu destinată Egiptului a fost lovită joi, 12 septembrie, de o rachetă rusească după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă "cu interes" reacţiile internaţionale. Jurnalistul Christopher Miller de la Financial Times susţine că nava atacată a părăsit miercuri un port ucrainean iar atacul a avut loc în zona economică maritimă a României. 

Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, a declarat şi el că nava se află în zona economică maritimă a României. Se refereau cel mai probabil la zona economică exclusivă care nu înseamnă apele teritoriale ale României. Potrivit hărţii publicate de jurnalistul britanic, vaporul se afla la peste 100 de km de Sulina.

Autoritatea Navală a României a declarat pentru Reuters că nava nu se afla în apele teritoriale ale României și că nu i-a fost solicitată asistența în niciun fel. O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că atacul s-a produs noaptea trecută, nu departe de gura de vărsare a Dunării. 

Vezi și

Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii Navale Române, Irina Puşcaşu, a precizat că nava cu cereale despre care Ucraina afirmă că a fost lovită de o rachetă rusească în timpul nopţii nu se afla în apele teritoriale ale României. "Tot ce vă pot spune despre respectiva navă este că nu se afla la acel moment în apele noastre teritoriale", a declarat purtătoarea de cuvânt. De asemenea, "nu ne-a fost solicitată niciun fel de asistenţă", a adăugat Irina Puşcaşu.

Pe acelaşi subiect

Navă civilă, atacată de ruşi lângă România

Nava care se îndrepta spre Egipt a fost atacată cu o rachetă în Marea Neagră imediat după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene. Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că un vrachier sub pavilion Saint Kitts și Nevis a fost lovit de o rachetă lansată de Rusia după ce a plecat din portul ucrainean Ciornomorsk din regiunea Odesa, relatează Reuters. Nava a suferit avarii la babord, la o cală de marfă și o macara iar traderii au transmis că incidentul a contribuit la creșterea prețului grâului.

@ChristopherJM

Zelenski: "Aşteptăm cu interes răspunsul lumii"

Conform primelor informaţii, nu există, din fericire, victime, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X. "Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina - protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară", arată Zelenski. "Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete", spune preşedintele ucrainean. "Aşteptăm cu interes răspunsul lumii", a menţionat Zelenski.

"Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (...) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale", afirmă Zelenski în postarea de pe X.

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră. După ce Moscova a ieşit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrăşăminte şi plăţile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Navă cu cereale ucrainene, atacată de ruși în Marea Neagră. Se afla în zona economică exclusivă a României